Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Σλοβακίας (UJD) ανακοίνωσε σήμερα πως η έναρξη της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Γιασλόφσκε Μποχουνίτσε, στα δυτικά της χώρας, αναβλήθηκε για άλλη μία πενταετία τουλάχιστον, και η λειτουργία του δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το 2025.

Ads

«Δεν προβλέπουμε την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου πυρηνικού σταθμού πριν το έτος 2025», τόνισε στον Τύπο η διευθύντρια της αρχής Μάρτα Ζιάκοβα. Η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίκο είχε προβλέψει την έναρξη των εργασιών κατασκευής το 2014, σε κοινοπραξία με την τσεχική ηλεκτρική εταιρεία CEZ.

Το σχέδιο έχει επιβραδυνθεί κυρίως λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που έθεσαν οι ευρωπαϊκές αρχές αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια, επιτάσσοντας την εκπόνηση νέων μελετών για την επιτευξιμότητα των σχεδίων.

Ο νέος πυρηνικός σταθμός πρόκειται να κατασκευασθεί στο Γιασλόφσκε Μποχουνίτσε, το οποίο ήδη φιλοξενεί δύο ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και δύο αντιδραστήρες τύπου VVER-440/230, οι οποίοι ετέθησαν εκτός λειτουργίας το 2006 και το 2008 στα πλαίσια των συμφωνιών με την ΕΕ για την ένταξη της Σλοβακίας.

Ads

Η ΕΕ είχε συναρτήσει την ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, με την εναρμόνισή τους στο καθεστώς της μη στρατιωτικής παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι ειδικοί είχαν αξιώσει ώστε ορισμένοι αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής, που σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα είναι ακατάλληλοι, να τεθούν εκτός λειτουργίας ενόψει κάποιου πιθανού, μελλοντικού, εκσυγχρονισμού τους.

Ο κύριος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στη Σλοβακία, Slovenske Elektrarne (SE), που ελέγχεται από την ιταλική Enel, σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία το 2012 και 2013 το 3ο και 4ο τμήμα του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της χώρας, στο Μοσόφτσε (δυτικά). Η πυρηνική ενέργεια εξασφαλίζει περίπου το 55% των αναγκών της Σλοβακίας σε ηλεκτρικό ρεύμα.