Η μαύρη λίστα που έχει καταρτίσει ο ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων σε «τρομοκράτες» «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», καθώς δεν μπορεί να ασκηθεί κανένας ανεξάρτητος νομικός έλεγχος σχετικά με αυτήν, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ, πρώην εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων.

Ads

«Μπορεί να είναι δικαιολογημένη η κατάρτιση τέτοιων καταλόγων, όμως αυτό γίνεται προβληματικό όταν δεν υπάρχει πλέον κανένας νομικός έλεγχος», σημείωσε ο νομικός σε διάσκεψη στη Βιέννη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει στο παρελθόν και αυτό καταγγείλει την κατάσταση αυτή.

Η ένταξη του ονόματος ενός ατόμου στον κατάλογο αυτόν έχει κυρίως ως συνέπεια ένα πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και έναν περιορισμό της ελευθερίας των μετακινήσεών του. Όσον αφορά τη στέρηση των δικαιωμάτων αυτών, ο Νόβακ κρίνει απαραίτητο μια ανεξάρτητη αρχή να εκδίδει μια απόφαση για τη διατήρηση των προσώπων αυτών στη μαύρη λίστα μετά το πέρας ενός κάποιου χρονικού διαστήματος.

Ads

Κατά τη διάσκεψη αυτή, μια αυστριακή διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτοί των οποίων το όνομα έχει ενταχθεί στον κατάλογο του ΟΗΕ δικαιούνται από το 2006 να ζητήσουν από τον διεθνή οργανισμό να διαγράψει το όνομά τους. Υπό την ηγεσία της Αυστρίας, η οποία προήδρευε το 2009 και το 2010 μιας υποεπιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, περίπου πενήντα ονόματα αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο αυτόν, ο οποίος αφορά περίπου 500 άτομα και οργανώσεις.

Η μαύρη λίστα του ΟΗΕ καταρτίστηκε το 1999 βάσει της απόφασης 1267 του διεθνούς οργανισμού, η οποία υιοθετήθηκε την ίδια χρονιά.