Σε δυο εβδομάδες περίπου οι μαθητές θα βρεθούν στα θρανία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, των πρώτων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα του Μνημονίου και φυσικά θα χαρακτηρίζονται και αυτές από εξοικονόμηση κονδυλίων.

Ads

Τα «Νέα» αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εξεταστικών κέντρων, υπάρχει μείωση τους έως και κατά 1/3 ανάλογα με την περιφέρεια. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναγκαστικές μετακινήσεις πολλών μαθητών κατά τις ημέρες των εξετάσεων γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας προσδιόρισε την έναρξη των εξετάσεων μισή ώρα αργότερα από τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι οι εξετάσεις θα ξεκινούν στις 8.30 το πρωί αντί στις 8.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «κόπηκε» περίπου το ένα στα τέσσερα εξεταστικά κέντρα. Η µείωση υπολογίζεται σε 20% – έως 30% σε οριακές περιπτώσεις. Στην Αττική για παράδειγµα από 308 που λειτούργησαν πέρυσι φέτος τα εξεταστικά κέντρα θα είναι 198, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι 12 λιγότερα. Ανάλογα μειώνονται και οι τριμελείς εξεταστικές επιτροπές κάθε εξεταστικού κέντρου. Πάντως για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των βαθμολογικών κέντρων και των επιτηρητών. Ωστόσο, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών αναμένονται μειωμένες, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Επιπλέον αποφασίστηκε οι µαθητές µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συµµετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ να εξεταστούν µόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και να καταργηθούν τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα φυσικώς αδυνάτων. Αυτό φυσικά σηµαίνει ότι όσοι κατοικούν σε άλλες πόλεις θα πρέπει να µετακινηθούν µαζί µε τους συνοδούς τους και να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα ταξιδιού και διαµονής κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό το θέμα από τις τοπικές ΕΛΜΕ.

Ads

Φέτος, οι εξετάσεις των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων θα γίνουν για πρώτη φορά το πρωί, προκειµένου να εξοικονοµηθούν κονδύλια. Παράλληλα οι εξετάσεις προσδιορίστηκαν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές προκειμένου να μην απασχοληθεί εκπαιδευτικό προσωπικό για πολλές ημέρες τον Ιούλιο όταν και η μισθοδοσία είναι αυξημένη λόγω χρήσης καλοκαιρινής αδείας. Επιπλέον η νέα δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου µόνο µε ενδοσχολικές εκτιµάται ότι θα µειώσει κατά 3.000 τους υποψήφιους στις Πανελλαδικές, περιορίζοντας αντιστοίχως και τα κονδύλια.