Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται από τη Δευτέρα κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), προκειμένου να συντάξει την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Αύριο, Τρίτη, καταφτάνουν στην Αθήνα και στελέχη της τρόικας, που θα ελέγξουν την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την έγκριση της εκταμίευσης των 12 δισ., της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλειδώσουν και τα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου της περιόδου 2011 – 2015, που θα παρουσιαστούν στην τρόικα.

Ads

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010, η πρόοδος εφαρμογής του Προϋπολογισμού 2011, η εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων και θέματα που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις και τους στόχους του Μνημονίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο των στελεχών του ΟΑΣΑ. Τα στελέχη θα έχουν σειρά συναντήσεων με υπουργούς, υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων, διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών, αλλά και στελέχη ανεξάρτητων αρχών.

Μία μόλις ημέρα μετά, ξεκινά ο έλεγχος από χαμηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τα οποία επίσης θα συναντηθούν με υπουργούς, τραπεζίτες, παραγωγικούς φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να διαπιστώσουν την μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική πρόοδο, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Τα στελέχη θα συντάξουν το πόρισμά τους, το οποίο θα παραλάβουν στη συνέχεια οι επικεφαλής της τρόικας, που εντός του Μαΐου θα αναλάβουν τη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου. Λόγω του γεγονότος ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναλαμβάνει ο Μαθίας Μόρς στην θέση του Σερβάζ Ντερούζ, η ηγεσία της τρόικα που θα βρεθεί στην Αθήνα θα έχει νέα σύνθεση.

Ads

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και η χρηματοδότηση των τραπεζών, θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων τα στελέχη της τρόικας, η οποία θα συντάξει ακολούθως έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αξιολόγηση της υλοποίησης του μνημονίου, δεδομένου ότι ο βασικός στόχος είναι ο ποσοτικός. Η εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης του 2011, αλλά και του 2012 θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, καθώς αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης στο 1,1% του ΑΕΠ. Ανησυχίες εκφράζονται ωστόσο για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω, όπως είναι τα «κλειστά» επαγγέλματα. Ήδη, η Ε.Ε. έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το είδος του «ανοίγματος» για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και ορκωτούς ελεγκτές, και παράπονα για καθυστερήσεις σε όσα επαγγέλματα εμπίπτουν στην οδηγία Bolkenstein.