Το «πράσινο φως» για να εκδίδουν εκθέσεις αυτοψίας που διαπιστώνουν ότι ένα κτίσμα είναι αυθαίρετο και κατεδαφιστέο, επιτρέποντας έτσι την άμεση επιβολή προστίμων, χωρίς να χρειάζεται να καλέσουν προηγουμένως τον ιδιοκτήτη της αυθαίρετης οικοδομής για να προσπαθήσει να κινήσει τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση της κατασκευής με έκδοση εκ των υστέρων της απαιτούμενης άδειας, άναψε στις πολεοδομίες το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ads

Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την έκθεση αυτοψίας που εκδίδει η πολεοδομία για να κηρύξει αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ανεγερθήκαν χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του ενδιαφερόμενου (πριν την έκδοση της έκθεσης αυτοψίας), προκειμένου να μεριμνήσει για την έκδοση εκ των υστέρων οικοδομικής άδειας.

Η νέα αυστηρότερη νομολογία προβλέπει οποιαδήποτε κατασκευή έχει εκτελεσθεί χωρίς οικοδομική άδεια (ή με βάση άδεια που ανακλήθηκε) είναι αυθαίρετη και αρκεί η διαπίστωση της έλλειψης της άδειας για να εκδώσει η Πολεοδομία τη σχετική έκθεση αυτοψίας. Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, καθώς αφορά πολλές χιλιάδες περιπτώσεων, αλλά και λόγω της ανατροπής της νομολογίας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στη μείζονα σύνθεση.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο κ. Κ. Μανουδάκος, εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ν. Ρόζος) έκρινε νόμιμη έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου σε ακίνητο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης – Σουνίου στο ύψος των Καλυβίων, χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετες και κατεδαφιστέες προσθήκες και επεμβάσεις σε παλαιά κατοικία, ενώ παράλληλα επέβαλε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Ads

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία την οποία ακολούθησε η Πολεοδομία, καθώς έπρεπε προηγουμένως (δηλαδή πριν την έκθεση αυτοψίας) να την είχε ειδοποιήσει και να τις είχε δοθεί προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια.