Το πρόγραμμα του κόμματός του για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στο οποίο δίνεται έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση, παρουσίασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζοζέ Σόκρατες.

Ads

«Εμείς θα τηρήσουμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δίνοντας έμφαση στη μείωση των δημοσίων δαπανών αλλά χωρίς να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του κράτους πρόνοιας», ανέφερε ο κ. Σόκρατες, στη διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση του εκλογικού προγράμματος του κόμματός του με τίτλο «Υπερασπίζοντας την Πορτογαλία – Χτίζοντας το μέλλον».

Στις προτεραιότητες του σοσιαλιστικού προγράμματος συγκαταλέγονται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η είσοδος των νέων στο εργατικό δυναμικό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αναδιοργάνωση του κράτους, οι μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η κατάργηση σχεδόν χιλίων ανώτερων θέσεων στο δημόσιο και η συγχώνευση ή η κατάργηση περισσότερων από 60 δημόσιων φορέων.

Ads

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής εφημερίδας «Jornal de Negocios», η τρόικα σκέφτεται να δώσει στις πορτογαλικές αρχές μεγαλύτερη διορία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ συζήτησαν το ενδεχόμενο παράτασης των χρονικών περιθωρίων για τη μείωση του πορτογαλικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ εντός του έτους και στο 3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα, η Πορτογαλία προχώρησε σε δύο αναθεωρήσεις του ελλείμματός της για το 2010 προκειμένου να εναρμονιστεί με τη μεθοδολογία της Eurostat σύμφωνα με την οποία συνυπολογίζονται και οι συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αυξάνοντας το έλλειμμα στο 9,1%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αναθεωρήσεις του ελλείμματος προς τα επάνω έχουν αναγκάσει την τρόικα να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος στο 3% έως το 2013, προκειμένου ο στόχος για δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας να είναι εφικτός.