Νέα στοιχεία για τη δράση των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε κυκλώματα μπράβων που εξαρθρώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. φέρνουν στο φως οι ένορκες καταθέσεις αστυνομικών που μετείχαν στην παρακολούθηση των υπόπτων.

Ads

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση στις 6 Φεβρουαρίου του 2011 ενός αστυφύλακα από την οποία προκύπτει ότι άτομο με επίθετο «Μπαλάνο» επρόκειτο να παραλάβει φορτίο αποτελούμενο από εξακόσια όπλα προερχόμενα από τη γειτονική Αλβανία. Η πληροφορία προέκυψε από υποκλαπείσα συνομιλία 33χρονου Αλβανού που συνελήφθη για συμμετοχή στη μία από τις δύο ισχυρότερες ομάδες εκβιαστών της Αττικής. Η κατάθεση πάντως του αστυνομικού γεννά περισσότερα ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζει «δεν εξακριβώθηκαν οι τελικοί αποδέκτες των όπλων ούτε όμως και τα ακριβή στοιχεία ταυτότητας του ατόμου που τα παρέλαβε».

Παρόμοια, από την κατάθεση υπαρχιφύλακα με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2010 προκύπτει ότι ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος μιας εκ των ομάδων εκβιαστών Ν. Τσ. ή «στρατηγός», είχε εκδώσει πιθανόν με τη βοήθεια επίορκων αστυνομικών τρία διαφορετικά δελτία ταυτότητας σε καθένα από τα οποία γινόταν αναγραμματισμός του επωνύμου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με διαφορά 6 ημερών και συγκεκριμένα, στο διάστημα από τις 23 έως τις 29 Νοεμβρίου 2007, το Τμήμα Ασφαλείας Αναλήψεως Θεσσαλονίκης εξέδωσε δύο ταυτότητες με ελαφρώς διαφορετικά στοιχεία σε καθεμία από αυτές.

Αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών σε άλλη κατάθεση περιγράφουν «συνάντησή» τους με μέλη ομάδας εκβιαστών στο Χαϊδάρι. «Στις 10 π.μ. της 30ής Ιανουαρίου 2010 ομάδα [μυστικών] αστυνομικών μετέβη στο Χαϊδάρι και το κατάστημα «Entree» όπου καθίσαμε στο εσωτερικό του με σκοπό την επιτήρηση του χώρου και την τυχόν προσέλευση ύποπτων ατόμων. Στις 2.00 μ.μ. προσήλθε στο κατάστημα άγνωστο άτομο, ηλικίας 40 – 45 ετών το οποίο με βιαστικές κινήσεις άφησε έναν κίτρινο φάκελο αλληλογραφίας σε έναν εκ των δύο υπαλλήλων λέγοντάς του ότι «θα περάσουν να τον πάρουν». Ο υπάλληλος κοίταξε το περιεχόμενο του φακέλου και έβγαλε από μέσα 5 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Στις 2.25 μ.μ. προσήλθε στο σημείο ο Μ.Χ. (συνελήφθη σε σπίτι – κρησφύγετο με τη συνδρομή των ΕΚΑΜ) και παρέλαβε τον φάκελο», κατέθεσαν οι αστυνομικοί.

Ads

Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, οι καταθέσεις είναι ασαφείς και με περιορισμένη αποδεικτική αξία. Ενδεικτικά, αστυνομικός που μετείχε σε παρακολούθηση υπόπτων τον Ιούλιο του 2010 αναφέρει: «Τους θέσαμε υπό επιτήρηση και μέσω διάφορων οδών κατέληξαν έξω από το κατάστημα – καφετέρια με την επωνυμία «Loop» στο Θησείο. Εκεί στάθμευσαν προσωρινά και χωρίς να εξέλθουν από το αυτοκίνητο ένα άγνωστο άτομο του καταστήματος πλησίασε το όχημα και στηρίχθηκε με τους αγκώνες μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Δεν διακρίναμε εάν έγινε κάποια συναλλαγή».