«Οι Έλληνες βρήκαν στο Λονδίνο τον υπεύθυνο για όλα τους τα προβλήματα. Μόνο που μάλλον βρήκαν τον λάθος άνθρωπο»

Ads

Άρθρο του δημοσιογράφου Peter de Waard για την εφημερίδα Volkskrant.

«Είναι προφανές, πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει την οικονομική κατάρρευση της γενέτειρας του δυτικού πολιτισμού, σε θρίλερ. Για να τα καταφέρει, ενέπλεξε στην όλη ιστορία τη μόνη οργάνωση που έλειπε: Την Ίντερπολ.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς οργάνωσης ερευνών, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να πάρει την ψυχολογία των αγορών υπό τον έλεγχό της. Ό,τι δεν κατάφεραν Ε.Ε. και ΔΝΤ με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους, ίσως το καταφέρουν αυτοί οι ερευνητές.

Η Ίντερπολ ανέλαβε να ανακρίνει έναν υπάλληλο της Citibank στο Λονδίνο, για το ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω ελληνικής εφημερίδας. Όπως υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, το μήνυμα αυτό αποτελεί μέρος «μιας εγκληματικής συνωμοσίας για να οδηγηθεί η χώρα στην πτώχευση».

Ads

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της ελληνικής Αστυνομίας, ανακάλυψε εντωμεταξύ πως το περιβόητο ηλεκτρονικό μήνυμα προήλθε από ένα γραφείο της Citibank στο Canary Wharf του Λονδίνου.

Αποστολέας φέρεται να είναι ο 46χρονος Paul Moss, ο οποίος δεν πρόκειται για κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αλλά μάλλον για ένα πιόνι στο παιχνίδι των ισχυρών μεγιστάνων και των hedge funds, που ευελπιστούν να βγάλουν δισεκατομμύρια από την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Κατά το παρελθόν, μεγάλοι κερδοσκόποι έβγαζαν χρήματα που θα ονειρεύονταν ακόμα και τα καρτέλ κοκαΐνης της Κολοβίας, με αυτόν ακριβός τον τρόπο. Το 1992, ο George Soros κέρδισε ένα δισεκατομμύριο με την καμπάνια του εναντίον της στερλίνας, ενώ το 1997 κατηγορήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Mahathir Mohamad, ότι υπονόμευσε το νόμισμα κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης.

Οι Έλληνες που, ενάμιση χρόνο τώρα, κουνάνε το δάχτυλό τους προς τους αόρατους κρεδοσκόπους, βρήκαν επιτέλους έναν «εγκληματία» με σάρκα και οστά. Σημαντική λεπτομέρεια: το διαβόητο μήνυμα διέρρευσε μέσω των ελληνικών εφημερίδων.

Ο Moss έγραφε μεταξύ άλλων: «τα τελευταία 20 λεπτά, αυξάνονται οι φήμες στην αγορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από το σαββατοκύριακο του Πάσχα. Τα spread των διετών ομολόγων, αυξήθηκαν το μεσημέρι κατά 100 μονάδες βάση, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο -4, -6 και +2%».

Εάν αυτό είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για αυτό το «έγκλημα», η Ίντερπολ καλύτερα να αναβάλει το ταξίδι της στο Λονδίνο. Οι φήμες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες, ενώ τίποτα σε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα δε δείχνει πως ο Moss είχε μυστική πληροφόρηση ή διέδωσε συνειδητά ψευδείς πληροφορίες για προσωπικό του όφελος.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παίξει το ρόλο του ήρωα σε ένα οικονομικό θρίλερ, μάλλον θα πρέπει να βρει κάποιο καλύτερο κακοποιό».