Ευρεία νίκη του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρίας Cedatos, σε επερχόμενο δημοψήφισμα για 10 σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Ads

Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου και οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν 10 μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Δύο από αυτές έχουν στόχο να εκσυγχρονίσουν το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης, με τη δημιουργία ενός σώματος που θα αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα και θα διορίζει τους κορυφαίους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Αυτό το προσωρινό σώμα θα αντικατασταθεί από ένα πενταμελές συμβούλιο με εξαετή θητεία. Ο Ραφαέλ Κορέα λέει ότι οι αλλαγές που προωθεί θα επιτρέψουν στη λατινοαμερικάνικη χώρα να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας στα δικαστήρια και θα βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει με πιο επαρκή τρόπο την αυξανόμενη εγκληματικότητα. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως θέλει να ελέγξει το πώς διορίζονται οι δικαστικοί.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων, πάντως, προβλέπει ότι οι δύο προτάσεις θα εγκριθούν με 62,2% και 64,1% αντίστοιχα. Για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, προβλέπει ότι θα υπερψηφιστούν από το 61,7% των ψηφοφόρων κατά μέσον όρο.

Οι υπόλοιπες προτάσεις αφορούν από την κατάργηση των ταυρομαχιών μέχρι την απαγόρευση σε τράπεζες και σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης να έχουν μετοχές σε εταιρίες άλλων τομέων –κάτι που η κυβέρνηση αναφέρει ότι αποσκοπεί στην διαφάνεια, την μείωση της διαφθοράς και των συγκρούσεων συμφερόντων, ενώ η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Ads

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 3.750 ανθρώπων την 20ή Απριλίου κι έχει ποσοστό σφάλματος ±5%. Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Cedatos αλλά όχι σε εγχώρια ΜΜΕ, καθώς ο νόμος απαγορεύει την δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από την διεξαγωγή οποιασδήποτε ψηφοφορίας.