Ο 22χρονος ράπερ Mc NxtGen, κατά κόσμον Σων Ντόνελυ, σκουπιδιάρης στο επάγγελμα στην πόλη του, το Λέστερ, έγινε ξαφνικά διάσημος στο YouTube και στο Twitter χάρη σε ένα πολύ πρωτότυπο κομμάτι: επί τρία λεπτά, ο καλλιτέχνης ραπάρει καυτηριάζοντας τη Λευκή Βίβλο για τη μεταρρύθμιση του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS), η οποία συνδυάζει μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία και στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ads

Αφιερώνει το τραγούδι του πολύ προσωπικά στον υπουργό Υγείας: “Αντριου Λάνσλυ, άπληστε! Αντριου Λάνσλυ, μαλάκα!” επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το ρεφρέν πάνω στη μουσική του The House of the Rising Sun. “Το NHS δεν είναι για πούλημα, ανάξιε γεροπαράξενε”. Μπορεί ο Ντόνελυ να μην είναι ευγενικός απέναντι στον υπουργό, ξέρει όμως για ποιο πράγμα μιλάει. Η ανάλυση που κάνει ραπάροντας για τη Λευκή Βίβλο είναι εύστοχη, λέει πως, εξαιτίας των μέτρων του Λάνσλυ, “θα γίνουμε όπως οι ΗΠΑ / και η περίθαλψη θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες / που θα πωλούν τις υπηρεσίες τους στο NHS μέσω ιδιωτών γιατρών / που θα ασχολούνται με συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών / και όχι με το να βλέπουν τους ασθενείς τους”.

Το τραγούδι, εξηγεί ο MC NxtGen στην “Γκάρντιαν”, το εμπνεύσθηκε από συγγενείς και φίλους του -ανάμεσά τους και η σύντροφός του-, που ελπίζουν να δουλέψουν κάποια μέρα στο NHS, αλλά ανησυχούν για τις μειώσεις του προϋπολογισμού. “Εκανα έρευνες στο Ιντερνετ και έγραψα αυτό το κείμενο. Σκέφτομαι τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. Αν τα νοσοκομεία ιδιωτικοποιηθούν, δεν θα έχουν τα μέσα για να παραμείνουν”. Γιατί όμως τα βάζει ειδικά με τον Λάνσλυ; “Γιατί είμαι εξοργισμένος με αυτόν τον τύπο…” (…)

Στο κομμάτι του, που είχε 30.000 επισκέψεις μέσα σε 24 ώρες την πρώτη ημέρα που ανέβηκε στο YouTube, περιλαμβάνονται και οι πιο αναπάντεχοι, ίσως, στίχοι ραπ που έχουν γραφτεί έως τώρα -κριτική για μια αμφιλεγόμενη δωρεά προς το γραφείο του Λάνσλυ από τον πρόεδρο μιας ιδιωτικής επιχείρησης υγείας. “(Ο Λάνσλυ) πήρε μετρητά / από τον Τζων Νας / πρόεδρο της Care UK, / μιας ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών υγείας, / που, αν γίνουν τα πράγματα όπως θέλει αυτή, / θα είναι η μεγάλη κερδισμένη / από την πολιτική του συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών / που έχει στόχο να ιδιωτικοποιήσει την υγεία, να διαλύσει το κράτος πρόνοιας”.

Ads

Οι θαυμαστές του ράπερ περιμένουν τώρα με μεγάλο ενδιαφέρον το κομμάτι που το Channel 4 τού παρήγγειλε να γράψει για τους βασιλικούς γάμους της 29ης Απριλίου.

Του Γιώργου Αγγελόπουλου από τα «Νέα»