Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του χθες όταν η τουρκική αστυνομία άνοιξε πυρ κατά του πλήθους που διαδήλωνε κατά των νομικών προσκομμάτων που προβάλλει η Τουρκία στις κουρδικές υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές.

Ads

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά τον αποκλεισμό εξεχόντων κουρδικών πολιτικών προσωπικοτήτων από τις επερχόμενες εκλογές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών την Τετάρτη κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντιγιαρμπακίρ.

Ο Demirtas Selahattin, Κούρδος πολιτικός, είπε ότι ένας νεαρός σκοτώθηκε από «σφαίρα της αστυνομίας» ενώ άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας αρχικά χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και στη συνέχεια έκαναν χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Selahattin, ο οποίος ηγείται του κύριου κουρδικού πολιτικού κινήματος της Τουρκίας, του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρόεδρο της Τουρκίας, την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις γύρω από τον αποκλεισμό των υποψηφίων. Όμως, μετά τα βίαια επεισόδια η συνάντηση ακυρώθηκε.

Ads

«Έχω ενημερώσει (τον πρόεδρο) ότι δεν μπορεί να μεταβώ στην Άγκυρα υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε στο πρακτορείο Ανατόλια στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ, δήλωσε ότι η αστυνομία αντέδρασε σε μια «έντονη» βροχή από βόμβες μολότοφ, κροτίδες και πέτρες από ένα πλήθος περίπου 800 ατόμων.