Η αστυνομία της Συρίας προχώρησε στη σύλληψη ενός αριστερού ακτιβιστή της αντιπολίτευσης αργά το βράδυ της Τρίτης, υπονομεύοντας στην πράξη την αξιοπιστία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ λίγες ώρες νωρίτερα, να προχωρήσει στην άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβληθεί πριν από 48 χρόνια και ίσχυε μέχρι και χθες. Αντίθετες στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Συρία τάχθηκαν οι ΗΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων για την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους, ότι η πολιτική πρωτοβουλία του καθεστώτος Άσαντ, στοχεύει απλώς στην εκτόνωση της έντασης και δεν πρόκειται να σταματήσει την καταπίεση των πολιτών.

Όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές και στελέχη των αντικαθεστωτικών, άνδρες που ανήκουν στο μισητό Τμήμα Πολιτικής Ασφάλειας, της αστυνομίας της Συρίας, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ουσιαστικά απήγαγαν από το σπίτι του στην πόλη Χομς, τον αριστεριστή ακτιβιστή και στέλεχος της αντιπολίτευσης Μαχμούντ Ίσα.

Η Χομς αποτελεί από την έναρξη των αναταραχών στη χώρα ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών και των αντικαθεστωτικών, που ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την απομάκρυνση του Άσαντ και μόνο από τη Δευτέρα σύμφωνα με τους ίδιους, 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Ads

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενο πηγές από τη Δαμασκό, ανέφερε πως ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μπανιάς, Αμτζάντ Αμπάς, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Στη Μπανιάς σημειώνονται σφοδρες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας και σύμφωνα με ακτιβιστές και κατοίκους, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ένοπλους οπαδούς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, από την έναρξη των διαδηλώσεων, τον περασμένο μήνα.

Κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ

Η επίδοση της Συρίας στα περιστατικά καταπάτησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να την αποκλείσουν από το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε με δηλώσεις του την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Μαρκ Τόνερ στους δημοσιογράφους, ” με δεδομένο τις πράξεις της κυβέρνησης της Συρίας εις βάρος του ίδιου του λαού της, πιστεύουμε ότι θα ήταν ακατάλληλη και υποκριτική η συμμετοχή της στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “.

Η Συρία αντιπροσωπεύει τη μία από τις τέσσερις υποψηφιότητες, για τις τέσσερις θέσεις στο Συμβούλιο, που προορίζονται να πληρωθούν από χώρες της Ασίας, μόλις απελευθερωθούν από τους κατόχους τους το Μάιο. Αν η πέμπτη, κατά σειρά, υποψηφιότητα δεν προωθηθεί στην τετράδα εκτοπίζοντας κάποια από τις προηγούμενες στον πίνακα, τότε η χώρα της Μέσης Ανατολής πιθανότατα θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παρά την κίνηση της κυβέρνησης της Συρίας τη Δευτέρα, να προχωρήσει στη άρση της επί μισό αιώνα σχεδόν ισχύουσας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή κοινότητα παραμένουν έντονες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του καθεστώτος.

Ο Τόνερ υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νόμου είναι “ασαφείς”, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άδεια από τις αρχές ασφαλείας πριν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Αυτό το νέο σχέδιο νόμου μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο περιοριστικό με το προηγούμενο που αντικατέστησε», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ευρύτερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει τη βία εις βάρος των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται ειρηνικά».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν εκ νέου χθες τον τερματισμό των βιαιοτήτων
κατά διαδηλωτών στη Συρία, τη στιγμή που η διάλυση από την αστυνομία μιας νέας σημερινής διαδήλωσης προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων διαδηλωτών. “Η βία συνεχίζεται στη χώρα αυτή γεγονός που προκαλεί βαθύτατη ανησυχία. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για επείγουσες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ

«Εχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις αλλά δεν έχουμε δεί τίποτε» από την πλευρά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, πρόσθεσε ο κ. Τόνερ.