Ανησυχία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού. «Η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, στο Ακουγιού, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες» παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντηση της, σε επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Ads

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε αναφέρει ότι η Κομισιόν πιέζει την Τουρκία να θεσπίσει νόμο πλαίσιο για τα πυρηνικά που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Τονίζει επίσης ότι ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει προοδευτικά τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο των κρατών μελών ως τις 22 Ιουλίου 2011. Τέλος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τουρκικής.

Τέλος, ο κ. Φούλε αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τουρκικής εθνικής νομοθεσίας, πρέπει να εκπονείται αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία είναι πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την υπόθεση με προσοχή.

Παράλληλα, την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση των δυο πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στόχος είναι να αναδειχθεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας αναπτυξιακής επιλογής και παράλληλα να ευαισθητοποιηθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα και όλοι οι ενεργοί πολίτες και φορείς σε Τουρκία, Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ads

«Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση ανέγερσης δυο πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, απόφαση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, λαμβανομένων υπόψη τόσο της σεισμικότητας της περιοχής όσο και των πλούσιων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της. Άλλωστε τρανή απόδειξη της επικινδυνότητας της χρήσης πυρηνικής ενέργειας αποτελεί το πρόσφατο ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφουγκραζόμενο τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων της ευαίσθητης περιοχής, στην οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί, έχει την πεποίθηση ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με ήπια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, για τις κοινωνίες του Αιγαίου» αναφέρει το σχετικό κείμενο. Στη διεύθυνση https://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/ δίνεται και η δυνατότητα υπογραφής.