Στις 21 Φεβρουαρίου βρέθηκαν στην Αθήνα 4 στελέχη της UEFA προκειμένου να καταθέσουν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου για το θέμα των ύποπτων αγώνων στην Ελλάδα.

Ads

Η νεαρή εισαγγελέα, που έχει αναλάβει από το Σεπτέμβριο του 2010 την προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου: τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα για «στήσιμο» παιχνίδια με σκοπό τη στοιχηματική απάτη, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», συναντήθηκε στο αεροδρόμιο των Σπάτων με τους Alasdair Bell, υπηρεσιακό επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, τον Graham Peaker, συντονιστή πληροφοριών του τμήματος, τον Karl Dhont, ειδικό αναλυτή στοιχήματος και τον Gerhard Kapl, γενικό επιθεωρητή επί πειθαρχικών θεμάτων. «Τα τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ κατέθεσαν εν κρυπτώ για λόγους ασφαλείας σε μια αίθουσα του αεροδρομίου Αθηνών στην κ. Πόπη Παπανδρέου», είχε δηλώσει μετά τις καταθέσεις ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος τους υποδέχτηκε, χωρίς όμως να αφήσει να διαρρεύσουν τα ονόματα των στελεχών.

Πρώτος κατέθεσε ο Gerhard Kapl, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο ως γενικός επιθεωρητής στις υποθέσεις του αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του Πανιωνίου εναντίον της Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) την 1/12/2004 και του αγώνα στο Κύπελλο Intertoto του Αιγάλεω εναντίον της Ζαλγκίρις Βίλνιους (1-3) στις 16/7/2005. Υπογραμμίζει ότι ο φάκελος του αγώνα του Πανιωνίου παραμένει ανοικτός και ότι το Αιγάλεω καταδικάστηκε τελεσίδικα σε καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 31.800 ευρώ. Δημιούργησε αντικανονικές συνθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν δυνατό τον παράνομο στοιχηματισμό, γιατί, χωρίς να συντρέχει κανένας αγωνιστικός ή ιατρικός λόγος, δεν χρησιμοποίησε τους καλύτερους παίκτες του και τον πρώτο προπονητή.

Ο Kapl πρότεινε στην εισαγγελέα να εξετάσει αν οι δυο υποθέσεις μπορούν να συνδεθούν με τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια και επισήμανε ότι τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο εμπλέκεται και στις τρεις υποθέσεις. Ακόμη, προέτρεψε την εισαγγελέα να ζητήσει τους σχετικούς φακέλους για τις δύο αυτές υποθέσεις από την ΟΥΕΦΑ.

Ads

Από την πλευρά του, ο Karl Dhont, που θεωρείται από τους εδικούς ως ο «πάπας των αναλυτών του στοιχήματος», εξήγησε διεξοδικά τη λειτουργία και μεθοδολογία, τονίζοντας με αφοπλιστικό τρόπο πόσο έκπληκτος έχει μείνει κατ’ επανάληψη από τα ευρήματα στους ελληνικούς αγώνες. Σύμφωνα με τον Dhont, ο ποδοσφαιριστής που μπλέκει με τους παρανόμους του στοιχήματος αν ξαφνικά αποφασίσει να μην συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους, ενδέχεται να δεχτεί απειλές και να ασκηθεί βία εναντίον του.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες, Peaker και Bell ταυτοποίησαν τον πέμπτο μάρτυρα της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λίμαχερ, που θα συνδέθηκε μέσω Skype με την αίθουσα κατάθεσης του αεροδρομίου των Σπάτων. Ο Λίμαχερ, τότε επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, «άνοιξε» στις 13/9/2009 με συνέντευξή του το θέμα των «ύποπτων αγώνων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προανήγγειλε τότε τη σύνταξη και την αποστολή στην ΕΠΟ ενός πορίσματος που θα αφορούσε αποκλειστικά αγώνες της Β’ Εθνικής Ελλάδος, που έλαβαν χώρα το 2009. «Έχω την αίσθηση ότι εκεί έχει γίνει σύστημα», είχε υπογραμμίσει ο Ελβετός τότε.

Η εκτίμησή του βασίστηκε στα στοιχεία που του προσέφερε το «Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης» («Betting Fraud Detection System»/BFDS) της ΟΥΕΦΑ. Το BFDS παρακολουθεί από τη σεζόν 2008-09 πέρα από τα παιχνίδια της ΟΥΕΦΑ και αγώνες σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή όλους τους αγώνες Α’ και Β’ κατηγορίας, αλλά και τους αγώνες Κυπέλλου στις 53 Ομοσπονδίες-μέλη της ΟΥΕΦΑ. Η ΟΥΕΦΑ διαθέτει ένα λογισμικό το οποίο εντοπίζει αντικανονικές αποδόσεις. «Στο μεταξύ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βάσει της πορείας των στοιχηματικών αποδόσεων το τελικό σκορ. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα πέφτει ξαφνικά ένα γκολ και διαμορφώνεται ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο σε ένα στοίχημα έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ποσά», σημείωσε ο Λίμαχερ.