Την περαιτέρω χαλάρωση του ελέγχου της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουαν ανακοίνωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας, ύστερα από τις συνεχιζόμενες πιέσεις από πολλές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα πως τεχνηέντως διατηρεί υποτιμημένο το εθνικό της νόμισμα προκειμένου να προσδώσει στις εξαγωγές της ένα πλεονέκτημα. Εν τω μεταξύ, η Κίνα ζήτησε από την Ευρώπη να «εντείνει» τις προσπάθειες δημοσιονομικού ελέγχου ώστε να ξεπεράσει την κρίση.

Ads

Ο Ζου Ζιαοσουάν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Μποάο για την Ασία, που πραγματοποιείται στην τροπική νήσο Χαϊνάν της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο να χαλαρώνει τους ελέγχους της ισοτιμίας του γιουάν. Έκτοτε, το κινεζικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά 4,5% έναντι του δολαρίου, ρυθμός που πολλές ξένες κυβερνήσεις κρίνουν ότι εξακολουθεί να είναι βραδύς.

Η Κίνα δεν επιθυμεί την ανατίμηση του νομίσματός της, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις με τις εξαγωγές, ωστόσο, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει την τιμή του εθνικού νομίσματος για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάρτιο ανήλθε στο 5,4% στο υψηλότερο επίπεδο για τους τελευταίους 32 μήνες.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ζήτησε από την Ευρώπη να «εντείνει» τις προσπάθειες δημοσιονομικού ελέγχου ώστε να ξεπεράσει την κρίση. «Απαιτούνται πιο αποτελεσματικά μέτρα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα χρέη των χωρών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, μιλώντας στη συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας τόνισε πως οι χώρες θα πρέπει «να επιδιώξουν πολιτική συναίνεση, να αυξήσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους και να καταστήσουν πιο αποτελεσματικούς τους μηχανισμούς διαπεριφερειακής συνεργασίας ώστε να εξανεμίσουν τη δυσπιστία των αγορών».

Η Κίνα υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ έχει συστήσει στις μεγάλες χώρες του πλανήτη να προσπαθήσουν να μειώσουν το δημοσιονομικό χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2030. «Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών και να μειωθεί η δυσκολία και το κόστος χρηματοδότησης των χωρών και των τραπεζών», υποστήριξε ο Γι.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος θα ξεπεράσουν όλες το όριο του 60%: στην Ισπανία θα φτάσει το 64%, στη Γερμανία το 80%, στη Βρετανία το 83%, στη Γαλλία το 85% και στην Ιταλία το 120%.