Αμερικανικές Μ.Κ.Ο χρηματοδοτούσαν και εκπαίδευαν οργανώσεις βάσης αντιφρονούντων σε αραβικά καθεστώτα και στη Β. Αφρική, όπως δημοσιεύσαν οι «New York Times» και όπως αποκαλύφθηκε από διπλωματική αλληλογραφία που διέρρευσε από το «Wikileaks». Ενίοτε, όμως, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων αντιφρονούντων που συμμετείχαν στην εκπαίδευση από Αμερικανούς, δέχονταν έντονες αντιδράσεις από τους ομοϊδεάτες τους, σύμφωνα με την «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».

Ads

Το γεγονός ότι Αμερικανοί ενίσχυαν με δισεκατομμύρια δολάρια το στρατό αραβικών καθεστώτων είναι λίγο-πολύ γνωστό. Το νέο στοιχείο που προκύπτει πλέον, μέσα από το «Wikilieaks» αλλά και από συνεντεύξεις που έκαναν οι «New York Times», είναι ότι υποβοηθούσαν και οργανώσεις αντιφρονούντων.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζεται, το Κίνημα της Νεολαίας της Αιγύπτου 6η Απριλίου, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν καθώς και ακτιβιστές, όπως ο ηγέτης της νεολαίας στην Υεμένη Εντσάρ Καντχί, εκπαιδεύτηκαν αλλά και δέχτηκαν χρηματοδότηση από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο και από το Freedom House (Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με οικονομικούς πόρους κυρίως από το State Department). Επίσης, σύμφωνα με τη «New York Times», διατηρούν χαλαρούς δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα των Η.Π.Α, αντίστοιχα.

To Διεθνές Ρεπουμπλικανικό και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο, χρηματοδοτούνται, όπως αναφέρεται στην «Ε», από την Εθνική Δωρεά για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy), η οποία συστήθηκε το 1983 με στόχο την προώθηση δράσεων «εκδημοκρατισμού» αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ λαμβάνει κάθε χρόνο από το αμερικανικό Κογκρέσο 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ads

Υποστηρίζεται πως η εκπαίδευση των αντιφρονούντων έγινε και στη χώρα τους και στις Η.Π.Α, ενώ αρκετοί παρακολούθησαν σεμινάριο τεχνολογίας και νέων μέσων για την προώθηση της δημοκρατίας το 2008 στη Νέα Υόρκη, με χορηγούς εταιρείες, όπως η Google, το Facebook, το MTV αλλά και το State Department.

«Εκτιμήσαμε τη βοήθειά τους…αλλά ξέρουμε ότι ταυτόχρονα εκπαίδευαν τις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας που μας τρομοκρατούσαν και μας φυλάκιζαν», δήλωσε ο Μπάσεμ Φάτχι του κινήματος της 6ης Απριλίου της Αιγύπτου.

Πάντως, δε συναινούσαν όλα τα μέλη των οργανώσεων των αντιφρονούντων με αυτή την «άτυπη» λήψη βοήθειας από τις Η.Π.Α. Ο Αχμέντ Μάχερ, ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης του Ιανουαρίου στην Αίγυπτο, και άλλοι, κατηγορήθηκαν από αρκετά μέλη του Κινήματος της 6ης Απριλίου για «προδοσία». Δεν του συγχωρούσαν τη σχέση τους με την αμερικανική Freedom House, την οποία θεωρούσαν «σιωνιστική οργάνωση».