Τη στιγμή που πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο άλλη μια χώρα φέρεται πως θα μπορούσε να βρεθεί στη δίνη της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ανταπόκριση του Gerd Höhler με τίτλο «Οικονομική κρίση: Η Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει την Κύπρο».

Ads

Το κυριότερο πρόβλημα της Κύπρου, υποστηρίζει το άρθρο, έγκειται στην εξάρτηση των τραπεζών της από την ελληνική αγορά και τα υψηλά της αποθέματα σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Εκ πρώτης όψεως ωστόσο, δεν φαίνεται να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της χώρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Το δημόσιο χρέος ισοδυναμεί με 61% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ανταποκρίνεται δηλαδή σχεδόν στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Το εξωτερικό χρέος της χώρας μόλις που φθάνει αυτή τη στιγμή τα 4,8 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται, σύμφωνα με πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να υποχωρήσει το τρέχον έτος από 5,6 σε 4,5 % του ΑΕΠ και η οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να παρουσιάσει ανάπτυξη 1,7 %».

Ωστόσο, παρά την παραπάνω εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία της Κύπρου, οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, Fitsch και Moody’s διαβλέπουν κινδύνους που συνδέονται κυρίως με τη στενή διασύνδεση της Κύπρου με την ελληνική οικονομία. Έτσι, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο τέλος Μαρτίου, για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε μηνών. Ο οίκος Fitsch αξιολόγησε την προοπτική της Κύπρου ως «αρνητική» και ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τη φερεγγυότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες στο επίπεδο Αa3.

Ads

Περισσότερο από το 1/5 των κυπριακών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ελλάδα, επισημαίνει το άρθρο, συμπληρώνοντας ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας επιδρά αντίστοιχα στις κυπριακές εξαγωγές. Η εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από την ελληνική αγορά, καθιστά την Κύπρο μία από τις υποψήφιες για οικονομική κρίση χώρες, τονίζει η εφημερίδα. Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας πραγματοποιεί, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, κέρδη που αντιστοιχούν στο 9,25 του ΑΕΠ και οι ελληνικές συναλλαγές των τραπεζών ισοδυναμούν σχεδόν με το 2,5 της οικονομικής απόδοσης του νησιού.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες- Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank και Hellenic Bank– έχουν χορηγήσει το 40% των πιστώσεών τους στην Ελλάδα, όπου σήμερα ήδη περισσότερα από το 10% όλων των δανείων δεν εξυπηρετούνται. Παράγοντα κινδύνου αποτελούν κυρίως τα υψηλά αποθέματα ελληνικών κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο οίκος Standard & Poor’s τα υπολογίζει σε 6,4 δις ευρώ- 37% του κυπριακού ΑΕΠ.

Μπροστά σε σημαντικές απώλειες θα βρίσκονταν οι κυπριακές τράπεζες, υποστηρίζει το άρθρο, σε περίπτωση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν εν μέρει παραίτηση πιστωτών από τις απαιτήσεις τους σε ποσοστό 50 έως 70%.

«Το κόστος της αναγκαίας διάσωσης των τραπεζών θα μπορούσε να υπερβεί τις δυνάμεις του κράτους, το οποίο αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα», αναφέρει η εφημερίδα. «Το 30% των κρατικών δαπανών διατίθενται για την υπερδιογκωμένη γραφειοκρατία. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, προτρέπει γι’ αυτό την κυβέρνηση να προβεί σε ταχείες μεταρρυθμίσεις και βήματα σταθεροποίησης», υποστηρίζει το άρθρο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη διστακτικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει σε σύγκρουση με το ισχυρό συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων.