Αναβλήθηκε λόγω κατάληψης των δικαστηρίων από δικηγόρους, η εκδίκαση στο Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, της υπόθεσης της επένδυσης μεγάλης βρετανικής εταιρείας σε εκτάσεις στη Μονή Τοπλού για τουριστική εκμετάλλευση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια, η Μονή Τοπλού πούλησε σε εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων έκταση 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, με σκοπό να δημιουργήσει τουριστικές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» στο σημείο προβλέπεται να κατασκευαστεί τουριστικό θέρετρο, από την εταιρεία «Minoan Group» με έδρα το Λονδίνο, θυγατρική της «Loyalward Ltd».

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι εκτός από τον ηγούμενο της Μονής, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απάτης κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, και δασολόγοι, τοπογράφοι-μηχανικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είτε είχαν διοριστεί ως πραγματογνώμονες από τη δικαιοσύνη, είτε είχαν διοριστεί ως τεχνικοί σύμβουλοι από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι οκτώ κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν τις δικαστικές αρχές σε Λασίθι και Χανιά καθώς οι σχετικές γνωμοδοτήσεις τους περιείχαν «ψευδείς αναφορές» ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας των επίδικων εκτάσεων και κυρίως ως προς το χαρακτήρα που είχαν αυτές οι εκτάσεις, αν δηλαδή ήταν δασικές και προστατευόμενες ή χορτολιβαδικές και γεωργικές.

Ads

Σημειώνεται πως το θέμα έχει προκαλέσει διακομματική παρέμβαση στη Βουλή. Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματος Μ. Κριτσωτάκης και Δ. Παπαδημούλης αλλά και ο Ι. Μιχελογιαννάκης από το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει πως στο Δ.Σ. της «Επενδύστε στην Ελλάδα» συμμετέχει ο νομικός σύμβουλος της εν λόγω βρετανικής εταιρείας.