Στο ρεύμα Σταυροπέδας συνεχίζουν να καταλήγουν τα σκουπίδια του δήμου Άνδρου, μια ενέργεια με σοβαρότατες επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και τις παράκτιες περιοχές γειτονικών νησιών. Παρότι έχουν περάσει 2 μήνες από την κατάρρευση της χωματερής του νησιού, που οδήγησε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στη θάλασσα, στο θέμα δεν έχει δοθεί ακόμη καμία λύση.

Ads

Τον περασμένο Φεβρουάριο προκλήθηκε μια πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή στην παραλία του Σχοινιά στην Άνδρο, μετά τη δυνατή νεροποντή που έπληξε τις Κυκλάδες. Το νερό παρέσυρε τόνους απορριμμάτων προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα η παραλία να θαφτεί κάτω από τα σκουπίδια και η θάλασσα να μαυρίσει.

Η συγκεκριμένη χωματερή, που λειτουργεί ήδη 40 χρόνια και εν μέρει σκεπάζει μια έκταση τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας: τον οικισμό του Ζαγανιάρη, τον αρχαιότερο γνωστό οργανωμένο οικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, και παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ το 2010 για σφράγισή της, η χωματερή εξακολουθεί να λειτουργεί.

Για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Άνδρο από την πρόσφατη κατολίσθηση, ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρει η καταστροφή αυτή στη δημόσια υγεία, στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τροφική αλυσίδα και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα.

Ads

«Τη συνεχιζόμενη δραματική διαφυγή των απορριμμάτων από τη χωματερή της Άνδρου, με σοβαρότατες επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και για τις παράκτιες περιοχές γειτονικών νησιών», κατήγγειλε και η Δημοκρατική Αριστερά.

«Πριν από 2 μήνες ο ΧΑΔΑ του νησιού κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι τοξικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν στα 40 χρόνια λειτουργίας της χωματερής να βυθιστούν στη θάλασσα, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες. Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η αρωγή του κράτους δεν έφτασε ποτέ και ο Δήμος της Άνδρου δεν μπόρεσε να διαμορφώσει συνθήκες αποτροπής της κατάστασης. Η χρηματοδότηση για τα έκτακτα-απαραίτητα έργα δεν έφτασε ποτέ και η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά και καλεί την κυβέρνηση, «προτού επέλθει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, να αποδεσμεύσει τα σχετικά κονδύλια προς τις τοπικές αρχές για την άμεση δημιουργία υποδομών αντιστήριξης των πρανών της χωματερής και για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της μελέτης χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ της Άνδρου».