Ένα μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Νέμεσης συμπεριλαμβάνεται στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη στη ρουμανική επαρχία Άλμπα Ιούλια, βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου. Στην ίδια περιοχή πριν από δυο εβδομάδες, ανακαλύφθηκαν ένας μαρμάρινος αναθηματικός βωμός και ένα μαρμάρινο ανάγλυφο που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ναού στην περιοχή της πόλης Apulum, οχυρωματικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας Δακίας.

Ads

Η πόλη Apulum ήταν ο μεγαλύτερος αστικός οικισμός στη Δακία και η έδρα της ρωμαϊκής λεγεώνας XIII Gemina, όπου ήταν εγκατεστημένοι περίπου 5.600 στρατιώτες.

Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και αποτελούν τη σημαντικότερη ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Άλμπα Ιούλια, παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους το άγαλμα, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών σε τοποθεσία ανάμεσα σε έναν Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό και έναν Ορθόδοξο Ναό, τόνισε ότι το εύρημα μαρτυρά ότι υπήρχε αρχαίος ναός στην περιοχή.

«Η αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία του αγάλματος της θεάς, προσωποποίησης της έννοιας της απονομής δικαιοσύνης και της τιμωρίας όσων διέπρατταν ύβριν είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από την εκφραστικότητα και την εξαιρετικά ακριβή αναπαράσταση του σώματος και της ενδυμασίας, στο δεξί πόδι της Νέμεσις υπάρχει το μυθικό τέρας που συνδέεται με τη θεότητα, ο γρύπας, φανταστικό ζώο με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού» υπογράμμισε ο κ. Ίνελ.

Ads

Δυστυχώς το κεφάλι του γρύπα και μέρος του δεξιού άκρου δεν έχουν εντοπιστεί, πρόσθεσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το κόκκινο χρώμα στις πτυχές των ρούχων και τα ίχνη χρώματος στα μαλλιά και στο διάδημα είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο.

Το άγαλμα θα παρουσιαστεί σε μελλοντική έκθεση του μουσείου και ένα αντίγραφο θα τοποθετηθεί στο χώρο, όπου βρέθηκε το αυθεντικό. Στο Μουσείο της Άλμπα Ιούλια στεγάζεται η σημαντικότερη συλλογή αρχαιοτήτων της ρωμαϊκής περιόδου στη Ρουμανία.