Η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα. «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια θέση με την οποία η κυβέρνηση δεν συντάσσεται», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εσωκομματικές φωνές που εκφράζουν αντίθεση άποψη γύρω από την αναδιάρθρωση ενώ ο οίκος Standard & Poor’s “βλέπει” μία στις τρεις πιθανότητες για αναδιάρθρωση και “κούρεμα” έως 70%. Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει πως τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2013 θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον σε εθελοντική βάση. Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει το σχέδιο την Παρασκεύή. Επιπλέον, την ίδια μέρα αναμένεται να συνεδριάσουν, ακολούθως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Ads

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, το οποίο προβλέπει μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές εάν ανάγκαζε τους ομολογιούχους να δεχθούν «κούρεμα», αρνούμενος να συμμετάσχει στην όποια συζήτηση για εθελοντική αναδιάρθρωση. «Η απώλεια της εμπιστοσύνης που θα προέκυπτε θα σήμαινε τον αποκλεισμό μας από τις αγορές για μεγάλο διάστημα», αναφέρει. «Το κόστος θα είχε τελικά αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, ενώ ίσως να υπήρχε και μετάδοση των προβλημάτων. Όλοι αυτοί οι λόγοι δεν καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους επιθυμητή για την Ελλάδα.»

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, να επιστρέψουμε στην οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουμε το χρέος. Τελεία και παύλα», σημειώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Handelsblatt και υποστηρίζει ότι υπάρχουν «σημάδια ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας τις εξαγωγές που, όπως είπε, «ανακουφίζουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αναμένουμε επίσης μια καλή σεζόν στον τουρισμό». «Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ήταν η κορύφωση της κρίσης. Τώρα αρχίζουμε να ανεβαίνουμε», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Στην ίδια εφημερίδα, σε δημοσίευμά της σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει οφειλές 500 εκ ευρώ προς γερμανικές εταιρείες και δεκαπλάσια χρέη προς άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. «Θα χαιρόμουν να μπορούσα να εξοφλήσω δια μιας τις οφειλές, δεν μπορώ όμως» φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών. «Του Παπακωνσταντίνου τα χέρια είναι δεμένα», σημειώνει ο ανταποκριτής Γκερτ Χέλερ δεδομένου ότι βρίσκεται συνεχώς μπροστά στην πρόκληση από τη μια να καλύπτει όλο και νέες τρύπες στον προϋπολογισμό και από την άλλη να αναζητά νέες δυνατότητας περικοπών.

Σχετικά με το ύψος των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι υπάρχουν οφειλές, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει το ύψος τους. «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών» δηλώνει ο υπουργός οικονομικών και συμπληρώνει πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και είμαστε υποχρεωμένοι να τα βγάλουμε πέρα με όσα έχουμε». Υπενθυμίζεται ότι με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη του 2010 το ελληνικό κράτος χρωστούσε σε επιχειρήσεις και ιδιώτες 5,35 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σημερινό χρέος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς πολλές υπηρεσίες δεν ενημερώνουν έγκαιρα ή με ακρίβεια το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική τους κατάσταση.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι η Ελλάδα χρωστά χρήματα στην κατασκευαστική Hochtief, που συμμετέχει σε δύο κατασκευαστικά έργα, την εταιρεία Siemens, στην οποία χρωστά ακόμα και για παροχές από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, στις φαρμακευτικές Boehringer, Merck και Bayer, καθώς και στην εταιρεία Fresenius. Μέρος του χρέους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και την Fresenius έχει πληρωθεί σε ομόλογα.

Β. Παπανδρέου: Γιατί τότε και όχι από τώρα;

Η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Βάσω Παπανδρέου, σημειώνει σε συνέντευξή της στο Βήμα σχετικά με την αναδιάρθρωση πως «Δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση, που θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα. Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας».

Αναλυτικότερα, σχετικά με την αναδιάρθρωση η Β. Παπανδρέου δήλωσε: «Η σκέψη μου είναι η εξής: Χρειαζόμαστε μία οριστική λύση για το θέμα του χρέους. Δεν χρειαζόμαστε «ανάσες», όπως έγινε την 11η Μαρτίου. Δεν μπαίνει έτσι το θέμα σε τροχιά οριστικής λύσης. Και μας το δείχνουν με κάθε τρόπο οι αγορές.Τι λέω, λοιπόν; Πρώτον, δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση. Αυτό θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα, αφού θα πλούτιζαν όλοι εκείνοι που έχουν επενδύσει στη χρεωκοπία μας, με τα λεγόμενα CDS, ενώ η Ελλάδα θα γυρνούσε δεκαετίες πίσω.

Δεύτερον: Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας, εννοείται. Μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά περίπτωση, είτε σε μία μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του, είτε στο λεγόμενο «κούρεμα» των ομολόγων μας. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε ότι από το 2013, όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι – περίπου – προαπαιτούμενο. Λέω λοιπόν: Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων».

Κουκουλόπουλος: Το γοργόν και χάριν έχει

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ στο νομό Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος με δηλώσεις του την Τετάρτη εξέφρασε τη διαφορετική από αυτήν της κυβέρνησης θέση του στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας αναφορικά με την αναδιάρθρωση πως «φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, και το γοργόν και χάριν έχει».

Standard & Poor’s: 1/3 πιθανότητες για αναδιάρθρωση και «κούρεμα» έως 70%

Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3, λέει ο επικεφαλής ανάλυσης κρατικού χρέους για την Ευρώπη της Standard & Poor’s Μόριτζ Κρέμερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. O κ. Κρέμερ τονίζει επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική η αναδιάρθρωση θα πρέπει να διαγραφεί η αξία των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% έως 70%, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει σε αντίστοιχο ποσοστό να παραιτηθούν των απαιτήσεων τους.

Όπως επισημαίνει ο ιδιωτικός οίκος αξιολόγησης, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και η μείωση των επιτοκίων δεν αρκεί, καθώς το χρέος θα υποχωρούσε στο 130% του ΑΕΠ από 160% περίπου σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο ασθενείς κρίκους της ευρω-περιφέρειας, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο οίκος εκτιμά ότι δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τη χώρα μας και αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά απίθανο.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, τόνισε πως τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2013 θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον σε εθελοντική βάση.
«Περιμένω μια μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας ότι «εάν το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μελέτης εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτό». Ο Σόιμπλε τόνισε πως σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν αποδειχθεί βιώσιμο θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες.

Κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίζονται οι επικεφαλής οικονομικοί αναλυτές των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώθηκε από τους Financial Times. Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης, ο επικεφαλής αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας και γενικός διευθυντής Στρατηγικής Παύλος Μυλωνάς και ο επικεφαλής αναλυτής της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξαν πως η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί διέξοδο για την Ελλάδα.

Διαβάστε σχετικά:
Αλ.Παπαρήγα: Αντικειμενική η αναδιάρθρωση του χρέους