Το Βέλγιο, η Δανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία παραπέμπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα και δεν υπέβαλαν σχέδια διαχείρισης για τις λεκάνες απορροής των ποταμών τους.

Ads

Όπως σημειώνεται τα εν λόγω σχέδια θεωρούνται από την Επιτροπή απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ σχετικά με την καλή κατάσταση των ευρωπαϊκών υδάτων μέχρι το 2015, και σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οποία αποτελεί βασικό μέσο για την προστασία της ποιότητας των υδάτων, έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με την οδηγία, καθιερώνεται ένα πλαίσιο κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής υδάτων, και υποχρεούνται τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν σχέδιο διαχείρισης για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, το αργότερο εννέα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας. Για την Ελλάδα η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση και θα δημοσιεύει τα σχέδιά της το Μάρτιο του 2012.