Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με αφορμή τις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων, αλλά και της οικονομίας. Για «σιαμαία κόμματα» έκανε λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει» και χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «για γέλια και για κλάματα».

Ads


Με αφορμή την υπόθεση της Siemens, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Κατατζαφέρης χαρακτήρισε «δίδυμα και σιαμαία» κόμματα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,
κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι «ενθυλάκωσαν χρήματα από την υπόθεση της Siemens».

Ο Γιώργος Καταρατζαφέρης εκτίμησε ότι πλέον η μόνη λύση είναι εκλογές για να διώξει ο λαός όλους εκείνους που τον έφτασαν εδώ. «Είμαστε πολύ διαφορετικοί» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2013. Παράλληλα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στα σκάνδαλα, υποστήριξε ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να υπάρξουν αποκαλύψεις στη Siemens. Για την υπόθεση των υποβρυχίων, η δικογραφία για την οποία έφτασε σήμερα στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, αφού ψήφισε το Μνημόνιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική γιατί αλλιώς θα την αλλάξει ο λαός. «Η αφαίμαξη του συνταξιούχου και των εργαζομένων δεν έγινε από το μνημόνιο αλλά έγινε από δημόσιο χρέος που κάποιοι το υπερδιπλασίασαν μέσα σε μια 5ετία», απάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ads

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έκανε λόγο για «ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας». «Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, έθεσε τις προτεραιότητες της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
προέβλεψε ότι θα υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εκτιμώντας ότι στο τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,5%. Ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στο καλάθι της νοικοκυράς και προανήγγειλε και άλλες «για να ελαφρύνουμε και άλλο», όπως είπε, «το μέσο εισόδημα και το καλάθι των συμπολιτών μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,
κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, η οποία όπως τόνισε είναι «για γέλια και για κλάματα όταν εξαγγέλλει ότι θα φέρει στη Βουλή το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει όπως και η στάση πληρωμών, την οποία χαρακτήρισε «ιδιότυπη στάση πληρωμών» και ανέφερε σειρά πιστωτών του δημοσίου που παραμένουν απλήρωτοι.

Εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στις εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
«Διαχρονικά στο κόμμα πολλές φορές σπάμε τα μούτρα μεταξύ μας ρίχνουμε μπουνιές στο στομάχι αλλά τα βρίσκουμε», δήλωσε και πρόσθεσε πως «εμείς όποια προβλήματα έχουμε θα τα συζητήσουμε και θα τα ξεπεράσουμε». Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε εκ νέου τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος.

Για τα «πράσινα πυρά» κατά του υπουργού οικονομικών μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
«Κάνει μία δουλειά, που δεν θα ήθελε κανείς μας να την κάνει», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής για τον υπουργό οικονομικών. Για τη Βάσω Παπανδρέου που «πρωτοστάτησε» στην κριτική, σημείωσε ότι «η Βάσω Παπανδρέου ως παλαιό και έμπειρο στέλεχος έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή της ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως οι απόψεις που εκφράζονται, δεν μπορούν να γίνουν θέσεις της κυβέρνησης. «Θέλουμε τους ΚΤΕ χώρους διαλόγου, οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των βουλευτών φιλτράρονται, η διατύπωση των απόψεών τους είναι γόνιμο και υγιές και αυτό είναι κατευθείαν από τον πρωθυπουργό και αν αυτή η διαδικασία είχε ακολουθηθεί πριν χρόνια η πολιτική θα ήταν αλλιώς», τονισε.

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή των Γιώργο Παπακωνσταστίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Χάρη Παμπούκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού προγράμματος καθώς και θέματα που άπτονται του Συμφώνου του Ευρώ. Το απόγευμα Παπανδρέου είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους αναπληρωτές εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, Οικονομίας, Μεταφορών και Παιδείας.