«Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης» έχει λάβει η κατάσταση στους χώρους κράτησης αλλοδαπών σε Ροδόπη και Έβρο, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη. Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει οξυνθεί λόγω της αύξησης του αριθμού παράνομων μεταναστών ενώ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητηθούν τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ads

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής, με επικεφαλής το βοηθό Συνήγορο, Β. Καρύδη, μαζί με αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπουεπισκέφθηκαν τις ακριτικές περιοχές, προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες στους χώρους κράτησης αλλοδαπών, την εφαρμογή της νομοθεσίας ασύλου, καθώς και θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου. Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας και τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, του δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση» επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, τονίζοντας ότι «τίθενται σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης, στις σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στη μη λήψη αναγκαίων μέτρων, τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ανεξάρτητη Αρχή επεξεργάζεται ήδη την καταγραφή των προβλημάτων και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους τις οποίες θα αποστείλει στους αρμόδιες φορείς.

Φριχτές συνθήκες διαπίστωσε και στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών διαπίστωσε ο ΣτΠ

Εν τω μεταξύ, ο Συνήγορος του Πολίτη επισκέφτηκε και το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά Ηλείας, το οποίο είχε έρθει πρόσφατα στη δημοσιότητα έπειτα από καταγγελίες για κακομεταχείριση και θανάτους τροφίμων. Τρόφιμοι «δένονται» σε κρεβάτια – κουβούκλια με ιμάντες, τίθενται σε καταστολή και παρακολουθούνται από ηλεκτρονικά κυκλώματα, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά την αυτοψία στο Κέντρο.

Ads

Στο πόρισμά του σημειώνει την απουσία του κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού και ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης. Κάνει λόγο ακόμη και για κοινή διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί επιτακτική υποχρέωση της Πολιτείας:

  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους.
  • Να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα.
  • Να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας των παιδιών και των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.