«Αναζήτηση λύσης στη σύρραξη της Λιβύης», είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη συνάντηση του απεσταλμένου του Μουαμάρ Καντάφι με τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της περασμένη Κυριακής. Οι βρετανικές Guardian και Telegraph βλέπουν την εξέλιξη ως μια προσπάθεια να στελεχών του Καντάφι να δοθεί τέλος στην κρίση ή ακόμη και μια ένδειξη ότι ο συνταγματάρχης ετοιμάζεται να παραιτηθεί, ενώ η ολλανδική NRC Handelsblad ερμηνεύει τη συνάντηση ως μια προσπάθεια της Λιβύης να δώσει ένα τέλος στις εχθροπραξίες. Στις κατά παράδοση καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη αποδίδει η Independent την επιλογή της Ελλάδας από τη Λιβύη.

Ads

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο Λιβυκό. Ένας έμπιστος του Καντάφι συνομίλησε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου. Ωστόσο οι μάχες στο βορειοαφρικανικό κράτος συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Παράλληλα με τις αμείλικτες μάχες στη Λιβύη, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης».

«Η συνάντηση γίνεται κατόπιν επιθυμίας της λιβυκής πλευράς. Όπως εκτιμά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, το καθεστώς Καντάφι καταβάλλει προσπάθειες για επίλυση της διένεξης.
Ο Παπανδρέου δήλωσε στον έμπιστο του Καντάφι ότι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν στην πράξη στο σύνολό τους», προσθέτει το τηλεγράφημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, ο γιος του δικτάτορα Σαΐφ αλ Ισλάμ διατύπωσε πρόταση λύσης, η οποία προβλέπει και την παραίτηση του πατέρα του. Την πληροφορία έδωσε στην εφημερίδα ένας διπλωμάτης, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Η πρόταση ωστόσο, δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε στην κυβέρνηση ούτε στους εξεγερμένους, γράφει η εφημερίδα. 



Ads

«Μία ένδειξη ότι ο Καντάφι είναι πιθανώς έτοιμος να παραιτηθεί» χαρακτηρίζει η Telegraph τη συνάντηση στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συνάντηση αυτή ήγειρε την προοπτική ο συνταγματάρχης Καντάφι να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός, αποδεχόμενος το διεθνές αίτημα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Δεν ενθουσιαζόμαστε και πολύ επειδή κάποιος πήγε στην Ελλάδα λέει «πηγή» της εφημερίδας, ενώ η Downing Street αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει τέλος ότι οι διπλωμάτες παρέμειναν και χτες βράδυ επιφυλακτικοί, καθώς η κρατική τηλεόραση στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει στάση, ενώ διπλωματική πηγή δηλώνει στην εφημερίδα ότι μπορεί η επίσκεψη να σημαίνει κάτι, αλλά μπορεί και να μη σημαίνει τίποτα.

Από την πλευρά της, η Guardian ερμηνεύει την επίσκεψη του απεσταλμένου της Λιβύης ως μία «νέα ένδειξη ότι στελέχη – κλειδιά του καθεστώτος Καντάφι επιζητούν ένα τέλος στην παρούσα κρίση», με την παρατήρηση ότι ο Λίβυος απεσταλμένος έφερε αυτό ακριβώς το μήνυμα στην Αθήνα ότι δηλαδή η κυβέρνηση Καντάφι επιζητά μία έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενη γενικότερα στις εξελίξεις στη Λιβύη, η Guardian σημειώνει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Saif al Islam, γιος του Gaddafi και κεντρική προσωπικότητα του καθεστώτος, πρότεινε συμβιβαστική λύση στα πλαίσια της οποίας ο Λίβυος ηγέτης θα παραδώσει την εξουσία σε μία νέα συνταγματική δημοκρατία, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Οι πληροφορίες αυτές προσθέτει, συνέπεσαν με αξιόπιστες πληροφορίες – από αραβικές πηγές – ότι ο Gaddafi προσέγγισε τον πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan. Λέγεται δε ότι προσέφερε ως αντάλλαγμα την προαγωγή, κατά τη διάρκεια ενός μεταβατικού διαστήματος, πολιτικών μεταρρυθμίσεων, την επίβλεψη των οποίων θα έχουν κάποιοι από τους γιους του.

Μία προφανώς ειρηνευτική αποστολή χαρακτηρίζει το BBC την επίσκεψη του απεσταλμένου της Λιβύης στην Αθήνα. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την πλευρά της Λιβύης, ελληνικές πηγές όμως επισημαίνουν ότι σκοπό της ήταν «η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σημερινή κρίση στη Λιβύη», ενώ παράλληλα Έλληνες αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι ο Λίβυος απεσταλμένος δεν αυτομόλησε στην Ελλάδα. 



Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα παρατηρεί ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Λιβύη θεώρησε την Ελλάδα ως πιθανό διαμεσολαβητή, εκτίμηση την οποία βασίζει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον συνταγματάρχη Καντάφι πριν από ένα περίπου χρόνο όταν επισκέφτηκε την Τρίπολη ζητώντας αόριστες υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Επίσης στις παραδοσιακά «καλές σχέσεις» Αθήνας – Τρίπολης από την εποχή του Αντρέα Παπανδρέου αλλά και στη στάση της Ελλάδας στην παρούσα κρίση, για την οποία σημειώνει ότι οι βάσεις της χρησιμοποιούνται μεν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά με την Αθήνα να επιμένει ότι δεν θα αναλάβει επιθετικό ρόλο στην εκστρατεία των συμμάχων διότι επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτό έναν δίαυλο διαλόγου. 



Στις κατά παράδοση καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη αποδίδει και η Independent την επιλογή από τη Λιβύη της Ελλάδας ως διαμεσολαβητή προκειμένου να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας NRC Handelsblad, δημοσίευμα με τίτλο: «Η Λιβύη θέλει το τέλος των εχθροπραξιών» αναφέρει: «“Η Λιβύη θέλει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στη χώρα”, ήταν το μήνυμα του Καντάφι που μετέφερε, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών A. Obeidi, στον Έλληνα πρωθυπουργό. “Φαίνεται ότι οι αρχές της Λιβύης ψάχνουν να βρουν μια λύση”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά την συνάντηση μεταξύ του απεσταλμένου και του πρωθυπουργού του. “Χρειάζεται μια σοβαρή προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”, πρόσθεσε. Ο Obeidi ανέφερε στον Παπανδρέου ότι θέλει να επισκεφτεί τώρα την Μάλτα και την Τουρκία. Ο Obeidi ταξίδεψε χθες αιφνιδιαστικά μέσω Τυνησίας στην Ελλάδα».