Η Κομισιόν ενέκρινε την Δευτέρα την ενίσχυση του πακέτου κρατικών εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στο πλαίσιο των κανονισμών για κρατική βοήθεια που ισχύουν στην ΕΕ, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το ελληνικό σχέδιο εγγυήσεων με επιπλέον ποσό που ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

Ads

«Αυτή η αύξηση ήδη προβλέπεται στο Μνημόνιο για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», είπε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις αφορούν ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Η ενίσχυση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και το δικαίωμα του Δημοσίου να ασκεί βέτο σε πιθανές συγχωνεύσεις ή εξαγορές τραπεζών που κάνουν χρήση του κρατικού πακέτου στήριξης ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι αναμένεται στις 11 Απριλίου στην Αθήνα εξειδικευμένο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, που θα ασχοληθεί ειδικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Ads