Τις αντιδράσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών έχει προκαλέσει η νέα περικοπή δαπανών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με ορισμένους κυβερνητικούς να αμφισβητούν τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», επιτίθεται στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον για «νομολαγνεία» και «κρατικίστικη νοοτροπία», διατηρώντας παράλληλα επιφυλάξεις για την επιτυχία του νέου νόμου κατά της φοροδιαφυγής.
Ads
Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αν και αρχικά το ύψος των περικοπών για την περίοδο 2011-2014 προσδιορίστηκε στα 22 δις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν τελικά αυτό το ποσό να φτάσει και τα 30 δις. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει τη λίστα με τις περικοπές που πρέπει να κάνει κάθε υπουργείο, με τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας να καλούνται να μειώσουν περισσότερο από τα υπόλοιπα τις δαπάνες τους. Στη σχετική λίστα ακολουθούν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού.
Τα υπουργεία ψάχνουν να βρουν τρόπους για να καλύψουν τα ποσά που τους αναλογούν και σε αρκετές περιπτώσεις στρέφονται και στην αύξηση εσόδων μέσω αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως το υπουργείο Εργασίας. Λύσεις από τα έσοδα αναζητά και το υπουργείο Υγείας.
Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο οικονομικό περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», επιτίθεται στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ασκώντας του κριτική σχετικά με το νέο νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο Νίκος Παπανδρέου καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών «νομολαγνεία» «κρατικιστική νοοτροπία», η οποία αναγνωρίζει το κράτος ως αστυνόμο, και εκτιμά ότι ο νέος νόμος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πιθανό να οδηγήσει σε «μη είσπραξη εσόδων».
«Αναρωτιέται κανείς αν τα αντίποινα για τη φοροδιαφυγή θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι κανείς να γνωρίζει εκ των προτέρων αν η «φοβέρα» της φυλάκισης και του αυτόφωρου θα μαζέψει τα σπασμένα. Μπορεί να πούμε σε ένα χρόνο ότι ήταν το πιο πετυχημένο μέτρο. Το ελπίζω! Αλλά εκ των προτέρων επιφυλάσσομαι. Δεν γνωρίζουμε γιατί εδώ είναι το ζουμί, αν τα πρόσθετα μέτρα θα δημιουργήσουν απρόβλεπτες συμπεριφορές με συνέπεια τη μη είσπραξη εσόδων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπανδρέου.
Αιχμές για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφήνει και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Η υπουργός θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αγωνίζεται να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο σε πάρα πολλούς τομείς και η εμπειρία όλου του προηγούμενου διαστήματος μπορεί να δείξει που υπάρχουν ανάγκες για περαιτέρω ενίσχυση. Με αυτή τη λογική θεωρώ αναγκαία την ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου, του οποίου το έργο είναι τεράστιο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη στην οικονομική πολιτική, τα οποία χρειάζονται διορθώσεις, ενώ σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει μία στροφή σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ενισχύσουν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >