Την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ύψη και η κάθε πρόβλεψη για ανάκαμψη είναι δυσοίωνη, οι μικρές αγγελίες συνεχίζουν να βαδίζουν στους δικούς τους δρόμους, σε μία προσπάθεια να εξαπατήσουν τους νέους και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ανάγκη για εργασία, αλλά και τα κενά της νομοθεσίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του Σαββάτου 2 Απριλίου.

Ads

Σε σύνηθες φαινόμενο έχει εξελιχθεί το «παιχνίδι» που παίζεται πίσω από τις πλάτες χιλιάδων ανέργων. Εταιρίες φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει μία τακτική ώστε να μετατρέπουν την ανεργία σε «ευκαιρία» στα μάτια των υποψήφιων, με στόχο την προώθηση των διαφόρων προϊόντων τους στην αγορά με μηδαμινό κόστος.

Συγκεκριμένα, σε εφημερίδα με αγγελίες για εύρεση εργασίας, υπήρχαν πάνω από 50 καταχωρίσεις που υπόσχονταν μισθό 1.450 ευρώ για 8ωρη, 700 για εξάωρη, και 450 για τετράωρη απασχόληση, επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που επέλεξε να πραγματοποιήσει έρευνα σε μία από τις εταιρίες που υπήρχαν στις αγγελίες προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως ίσχυαν οι εν λόγω υποσχέσεις. Δημοσιογράφος της εφημερίδας έκλεισε ραντεβού και παρευρέθηκε στην εταιρία μαζί με άλλους υποψηφίους. Κι ενώ στην αγγελία υπήρχαν διαβεβαιώσεις για μη σύνδεση της αμοιβής με τις πωλήσεις, αλλά και αυξήσεις στο άμεσο μέλλον στο μισθό και μπόνους ανάλογα με την απόδοση, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Την πρώτη μέρα, χωρίς να γίνει καμία συνέντευξη, ανακοινώθηκε στους υποψηφίους που παρευρίσκονταν στο ραντεβού ότι είχαν αυτομάτως προσληφθεί. Ακολούθησαν υποσχέσεις για υψηλό σταθερό μισθό, καθώς και για μελλοντική αύξηση κατά 300 ευρώ.

Ads

Η δεύτερη μέρα ωστόσο, εξελίχθηκε σε μέρα «μαθητείας» για τους υποψηφίους. Προς το τέλος της εργασίας κλήθηκαν άπαντες να υπογράψουν ένα χαρτί που έλεγε ότι δέχονται να εκπαιδευτούν αμισθί για δύο ημέρες, ώστε να είναι καλυμμένη η επιχείρηση απέναντι σε οποιονδήποτε έλεγχο αλλά και ότι για να αρχίσουν να πληρώνονται θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία πώληση. Έτσι, αυτά που περιέγραφε η αγγελία στην εφημερίδα αρχίζαν να αλλάζουν το ένα μετά το άλλο. Ο σταθερός μισθός δεν θα ήταν τελικά δεδομένος, αλλά θα εξασφαλιζόταν με… προϋποθέσεις. Οι πωλήσεις των υποψηφίων θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 800 ευρώ ώστε να δικαιούνται να λάβουν το βασικό μισθό που διαφημιζόταν στην αγγελία.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, οι εν λόγω εταιρίες εκμεταλλεύονται αφενός το περιθώριο των «8+» ημερών που δίνει ο νόμος στον εργοδότη για να δηλώσει τον εργαζόμενο στον ΟΑΕΔ, αφετέρου το περιθώριο των 15 ημερών στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Σύμφωνα ωστόσο με τον γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη, αυτό το «παταθυράκι» αναμένεται να καταργηθεί, καθώς, όπως δήλωσε, προωθείται νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνονται και στους τρεις φορείς-ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ- από την πρώτη ημέρα».