Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε την Ιρλανδία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, μειώνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α- σε ΒΒΒ+. Εν τω μεταξύ, ο Πάτρικ Χόνοχαν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των stress test σε τέσσερις ιρλανδικές τράπεζες τόνισε ότι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα χρειαστούν άλλα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστημα ώστε να αντεπεξέλθουν στο ενδεχόμενο μίας κατάρρευσης.

Ads

Σχετικά με την απόφασή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, ο Standard & Poor’s αναφέρεται στις επιπτώσεις των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο αξιόχρεο της χώρας, επισημαίνοντας τα ίδια στοιχεία όπως και στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας που επίσης υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας αυξήθηκαν μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, ενώ εκφράζει ανησυχίες και για το μη εξασφαλισμένο χρέος της κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Standard & Poor’s σημειώνει το διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών οι οποίες θα χρειαστούν επιπλέον 24 δισ. ευρώ για τη διάσωσή τους. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από τους άλλους δύο οίκους Moody’s (Βaa1) και Fitch (BBB+). Τόσο ο Standard and Poor’s όσο και ο Fitch αναφέρουν ότι η χώρα έχει σταθερές προοπτικές, ενώ αντίθετα ο Moody’s κατατάσσει την Ιρλανδία στο Baa1 με αρνητικές προοπτικές.

Πάντως η μείωση ήταν μικρότερη από αυτή που φοβούντoυσαν στην Ιρλανδία, ενώ ο Standard and Poor’s επεσήμανε τις σταθερές προοπτικές της οικονομίας της χώρας. «Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα θετικό. Το γεγονός ότι μας κατατάσσουν στις σταθερές (οικονομίες) είναι σημαντικό και η γλώσσα που χρησιμοποίησαν είναι ενθαρρυντική. Ανησυχούσα ότι η μείωση θα ήταν δύο ή τρεις μονάδες», δήλωσε ο ιρλανδός οικονομολόγος Όουεν Φάχι.

Ads

Η υποβάθμιση έγινε ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες στην Ιρλανδία θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια των stress test σε τέσσερις τράπεζες της Ιρλανδίας, ο Πάτρικ Χόνοχαν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν 24 δις για να καλύψουν τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στα οποία είναι εκτεθειμένες αλλά και να αυξήσουν τα αποθεματικά τους.

Οι εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση θα προέλθουν από τους πόρους της ΕΕ και του ΔΝΤ που δανειοδότησαν την ιρλανδική κυβέρνηση με 67,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 35 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Όπως έγινε γνωστό, η Allied Irish θα λάβει 13,3 δισ., η Bank of Ireland 5,2, η Irish Life & Permanent 4 και η EBS 1,5 δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα 24 δις που θα δώσει η Ιρλανδία στις εν λόγω τράπεζες, συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνησης έχει ξοδέψει 70 δισεκατομμύρια ευρώ για την εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε αυτές να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Προειδοποιεί ο Fitch για υποβάθμιση

Ο οίκος Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης «BBB+» της Ιρλανδίας, επικαλούμενος τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο και το αυξανόμενο κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Ο οίκος τονίζει ότι τα νέα στοιχεία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, πάνω από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου (103% του ΑΕΠ).