Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, σε τρεις πόλεις της Συρίας εναντίον του κόμματος Μπάαθ και του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Τουλάχιστον εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις άνοιξαν πυρ.

Ads

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται δύο ημέρες μετά το διάγγελμα του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο οποίο διαψεύδοντας τις προσδοκίες ο πρόεδρος της Συρίας δεν ανακοίνωσε κάποια μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Παράλληλα, ο Άσαντ είχε κάνει λόγο για μία «συνωμοσία από ξένους εχθρούς της Συρίας», σχετικά με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους στη Δαμασκό και στα προάστιά της, στο προάστιο Ντούμα, στη Ντεράα και στις παραθαλάσσιες πόλεις Λατάκια και Μπάνιας. Στη Ντούμα, στη νότια Δαμασκό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Οι τρεις ήταν μεταξύ των 3.000 ανθρώπων που φώναζαν συνθήματα όπως «Ελευθερία, ελευθερία, ο συριακός λαός είναι ενωμένος» στην Πλατεία Δημαρχείου της Ντούμα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους, αναφέρουν οι μαρτυρίες.

Οι διαδηλωτές βγήκαν από τα τζαμιά μετά τις προσευχές της Παρασκευής και άρχισαν να διαδηλώνουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Ντούμα είχαν κλειστεί στα σπίτια τους καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων. «Συλλαμβάνουν ακόμη και τους τραυματίες και τους εμποδίζουν να πάνε στο νοσοκομείο», υποστήριξε.

Ads

Στη συνοικία Κφαρ Σούσεχ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτέθηκαν με ξύλα σε διαδηλωτές καθώς οι τελευταίοι έφευγαν από το τέμενος Ριφάι μετά την προσευχή της Παρασκευής. Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες άλλοι ξυλοκοπήθηκαν καθώς έβγαιναν από το τζαμί.

Στην περιοχή Σαναμέιν, κοντά στην Ντεράα, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, ένας νεαρός, ο 20χρονος Γιάσερ αλ-Σαμάρι, σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αλ-Σαμάρι μετείχε σε μια ομάδα διαδηλωτών που προέρχονταν από τα κοντινά χωριά Ινχέλ και Τζάσεμ, εναντίον των οποίων άνοιξαν πυρ οι αστυνομικοί με σκοπό να τους διαλύσουν.

Στη Ντεράα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εθνική ενότητα» και «Καλύτερα ο θάνατος παρά ο εξευτελισμός», ενώ διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Μπανιάς, 280 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού. Σε ανακοίνωσή τους, 18 θρησκευτικοί ηγέτες της πόλης δηλώνουν ότι στηρίζουν «τα αιτήματα του λαού για μεταρρυθμίσεις, ελευθερία, την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και το δικαίωμα να διαδηλώνουν ελεύθερα».

Εν τω μεταξύ, δεκάδες Σύροι πραγματοποίησαν πορεία από το Τέμενος Ομεριέ στη Λευκωσία στη πρεσβεία της χώρας τους, στην περιοχή Λυκαβητού. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Σύρου Προέδρου, αξιώνοντας μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ελευθερία και δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι οι συριακές αρχές άφησαν ελεύθερο σήμερα τον ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters Σουλεϊμάν αλ-Χαλίντι, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τρεις ημέρες στη Δαμασκό.