Τα εκατομμύρια τόνων από φτερά κοτόπουλων, σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πλαστικού, ελαφρύτερου και περισσότερου φιλικού προς το περιβάλλον. Ωστόσο απαιτούνται ακόμη πειράματα μεγάλης κλίμακας για να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα τους.

Ads

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γίκι Γιανγκ, που παρουσίασαν τη σχετική πρόταση στο χημικό περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, καθώς και στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC, τόνισαν ότι η νέα τεχνική αξιοποίησης των βιο-αποβλήτων επιτρέπει τη δημιουργία νέου τύπου πλαστικών.

Η χημική τους «συνταγή» για την δημιουργία αυτού του νέου τύπου πλαστικού, φαίνεται να είναι πιο οικολογική επειδή περιέχει σημαντικά λιγότερη ποσότητα παραγώγου πετρελαίου. Τα φτερά, όπως και τα μαλλιά και τα νύχια, αποτελούνται από την σταθερή χημικά πρωτείνη της κερατίνης, και μπορούν, κατά τους ερευνητές, να αυξήσουν την δύναμη και ταυτόχρονα να μειώσουν το βάρος των παραγόμενων πλαστικών.

Ερευνητές των αρχών του τομέα γεωργίας των ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει σχετικές μελέτες για το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν φτερά από κοτόπουλο σε πλαστικά ως πρόσθετη ύλη. Όμως η μελέτη που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Γίκι Γιανγκ προτείνει την απευθείας χρήση ινών σε ποσοστό μέχρι και 50% της μάζας του πλαστικού, μειώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα από υλικά παράγωγα του πετρελαίου. Πρόσθεσε, δηλαδή, μετά από επεξεργασία των φτερών από κοτόπουλα ένα χημικό, γνωστό ως ακρυλικό μεθύλιο. Δημιουργήθηκαν έτσι νέα συνθετικά υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται στη συνέχεια λεπτά φιλμ πλαστικού, πιο ανθεκτικά στο νερό, αλλά και ευκολότερα διασπώμενα στη φύση.

Ads

Οι αμερικανοί ερευνητές θα επιδιώξουν, σε επόμενο στάδιο, να εξακριβώσουν αν η νέα τεχνολογία είναι οικονομικά βιώσιμη σε μεγάλη κλίμακα μαζικής παραγωγής.