Την ανησυχία του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος μετά τις συλλήψεις μελών της ρωσικής αντιπολίτευσης για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Ads

Οι Εντουαρντ Λιμόνοφ και Μπόρις Νεμτσόφ συνελήφθησαν χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, για τις οποίες οι αρχές δεν είχαν δώσει άδεια.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι στη Μόσχα συνελήφθησαν 15 άτομα, ενώ δεκάδες συλλήψεις έγιναν στην Αγία Πετρούπολη σε διαδήλωση 300 – 400 υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Η ρωσική αντιπολίτευση οργανώνει την τελευταία ημέρα κάθε μήνα που έχει 31 ημέρες, διαδηλώσεις για την εφαρμογή του άρθρου 31 του Συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία του συναθροίζεσθαι.

Ads

Την ανησυχία του για τις συλλήψεις αυτές εξέφρασε από την Ουάσινγκτον ο Τόμι Βιέτορ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας: «Οι ΗΠΑ», δήλωσε, «τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να υιοθετούνται και να προστατεύονται οικουμενικές αξίες όπως η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, οι οποίες θεσπίζονται από το ρωσικό Σύνταγμα και διατυπώνονται στις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ρωσία».

Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι περήφανη για «τη νέα αρχή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, πρόσθεσε, ωστόσο επικρίνει ανοικτά τη Μόσχα, όταν θεωρεί ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των ρώσων πολιτών, διεμήνυσε ο κ. Βιέτορ.

Ρώσοι στρατηγοί αποπέμφθηκαν για λόγους διαφθοράς

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απήλλαξε των καθηκόντων τους δέκα στρατηγούς του υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσα τους και αξιωματικοί της περιφερειακής αστυνομίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου διευκρινίζεται πως αποπέμφθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Γιακουτίας (Σιβηρία), ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Βορονέζ (κεντρική Ρωσία) και ο υποδιοικητής της αστυνομίας της περιοχής Εκατερίνενμπουργκ (Ουράλια). Η ρωσική προεδρία δεν ανακοίνωσε τους λόγους της αποπομπής τους.

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρία Νοβόστι, επισημαίνει ότι υπήρξαν πολλοί λόγοι για τις αποπομπές αυτές, όπως το όριο ηλικίας, η επιθυμία των ίδιων των αξιωματικών να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο αστυνομικό σώμα. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αποπέμψει από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον δέκα ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών.