Τα δικαιώματα μιας εφεύρεσης μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου αγόρασε εταιρεία κατασκευής γραμματοκιβωτίων, με σκοπό να την προωθήσει στην αγορά. Οι μαθητές έχουν κατασκευάσει ένα «Έξυπνο Γραμματοκιβώτιο», το οποίο ειδοποιεί τον κάτοχό του κάθε φορά που ο ταχυδρόμος αφήνει γράμματα και λογαριασμούς σ’ αυτό.

Ads

Οι μαθητές, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος», συμμετείχαν στο διαγωνισμό ΔΑΙΔΑΛΟΣ το 2005, ο οποίος αφορούσε σε μαθητές των ΕΠΑΛ που είχαν δημιουργήσει διάφορες συσκευές. Οι μαθητές Χριστόφορος Καλτάκης, Βασίλειος Νικολάου και Κωνσταντίνος Χάνος έφτιαξαν ένα γραμματοκιβώτιο, το οποίο ειδοποιεί τον κάτοχό του κάθε φορά που ο ταχυδρόμος αφήνει γράμματα και λογαριασμούς σ’ αυτό.

Ο ιδιοκτήτης εταιρείας κατασκευής γραμματοκιβωτίων ενδιαφέρθηκε για την εφεύρεση των μαθητών και επικοινώνησε με τους συντονιστές του έργου κ.κ. Αντώνη Ανδριανίδη, τομεάρχη Ηλεκτρονικών και Γιώργο Φιλίππου, Ηλεκτρονικό, Δ/ντη του 1ου ΣΕΚ Βόλου και ζήτησε το πρωτότυπο της κατασκευής καθώς και την άδεια για την εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας.

Οι καθηγητές από την πλευρά τους μόλις ενημερώθηκαν γι’ αυτή την κίνηση ενημέρωσαν το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποσαφηνίσουν το νομικό καθεστώς που ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις κατασκευών.

Ads

«Είναι μια επιτυχία για ολόκληρη την Τεχνική Εκπαίδευση και δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει», σχολίασε ο διευθυντής του 1ου ΣΕΚ Γιώργος Φιλίππου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχνική Εκπαίδευση μπορεί να δώσει λύση στο σημερινό αδιέξοδο, διότι μέσα από αυτή μπορούν να αναδειχθούν οι αυριανοί τεχνίτες που θα ασχοληθούν με την παραγωγή και θα δημιουργήσουν τις έξυπνες επιχειρήσεις που θα αλλάξουν το σημερινό τοπίο της παραγωγής. «Αν η Τεχνική Εκπαίδευση απαλλαγεί από τα σημερινά «καρκινώματα» και τοποθετηθεί στη θέση που πρέπει, τότε είναι βέβαιο ότι θα λυθούν και πολλά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Το «Έξυπνο Χρηματοκιβώτιο»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σχολείου, το έξυπνο γραμματοκιβώτιο είναι μια συσκευή που τοποθετείται εύκολα, δεν απαιτεί πολύπλοκους χειρισμούς και έχει μικρό κόστος. Αποτελείται από δύο τμήματα επικοινωνούν ασύρματα και σε μέγιστη απόσταση 150 μέτρων: α) την εξωτερική μονάδα που τοποθετείται εύκολα μέσα στο γραμματοκιβώτιό μας και την εξωτερική μονάδα την οποία τοποθετούμε στα εσωτερικό του σπιτιού μας. Έτσι ανεξάρτητα από το σημείο που βρίσκεται το γραμματοκιβώτιό μας (στην εξώπορτα μιας μονοκατοικίας, στην είσοδο της πολυκατοικίας) μπορούμε να τοποθετήσουμε χωρίς καλώδια την εξωτερική μονάδα μέσα στο γραμματοκιβώτιο και την εσωτερική μονάδα μέσα στο διαμέρισμά μας σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο.

Όταν ο ταχυδρόμος τοποθετήσει την αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο η εξωτερική μονάδα θα επικοινωνήσει ασύρματα με την εσωτερική η οποία και θα μας παρουσιάσει στη ειδική οθόνη της τον αριθμό των επιστολών που τοποθέτησε ο ταχυδρόμος στο γραμματοκιβώτιο. Εκτός από την οπτική ένδειξη, ταυτόχρονα η εσωτερική συσκευή, μας ειδοποιεί με ένα ηχητικό μήνυμα (το οποίο μπορεί εύκολα να ηχογραφήσει ο χρήστης) για την εισερχόμενη αλληλογραφία.

Το έξυπνο γραμματοκιβώτιο μας απαλλάσσει από τον καθημερινό έλεγχο του γραμματοκιβωτίου και αναλαμβάνει να μας ειδοποιεί κάθε φορά που θα έχουμε αλληλογραφία. Είναι μία χρήσιμη συσκευή για όλους μας και ειδικότερα για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης και ακοής. Η οπτική ένδειξη και το ηχητικό μήνυμα που διαθέτει η συσκευή γίνεται ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων με ειδικά προβλήματα συμβάλλοντας στην ποιοτικότερη από άποψη συνθηκών διαβίωση.