Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας οδηγούνται αύριο 25 ναυτεργάτες, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών στις 11 Μαρτίου 2010, ημέρα που η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) είχε κηρύξει 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στην Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση της διοίκησης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας.

Ads

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ τονίζει ότι την 11η Μαρτίου 2010 «η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των πληρωμάτων των πλοίων είχε όλες τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζει πως «οι συμμετέχοντες στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση ακολούθησαν και συμμορφώθηκαν προς την απόφαση της ανώτερης συνδικαλιστικής τους οργάνωσης».

«Ουδεμία πρόθεση για παρακώλυση της συγκοινωνιών είχαν κατά την έννοια που ο νόμος (άρθρ. 292 ΠΚ) απαιτεί, αλλά αντίθετα είχαν την πεποίθηση ότι ασκούν νόμιμο δικαίωμα», επισημαίνεται. Τέλος, η ΠΝΟ δεν κρύβει την «έντονη ανησυχία της και το διογκούμενο συνεχώς φαινόμενο των ποινικών διώξεων σε βάρος απεργών ή συνδικαλιστών, που σκοπό έχει την καταπτόηση και αποθάρρυνση τους να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας, λησμονώντας ότι αποτελεί η άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα (άρθρ. 23 παρ. 2)».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών, Μ. Μαλαμίδης, έκανε λόγο για εκφοβισμό εκ μέρους της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας. Χθες, οι ναυτεργάτες της Θάσου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ αύριο, ημέρα εκδίκασης της μήνυσης, οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. – 1.30 μ.μ.), και ταυτόχρονα συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 9.30 π.μ.

Ads