Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από την αντιπολίτευση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις επιφυλάξεις του στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ads

Αν και το ισχύον Σύνταγμα υπερισχύει αναφορικά με τις δύο βουλευτικές συνόδους, μετά την πάροδο των οποίων, αδυνατεί η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατά υπουργού, ή διατελέσαντος υπουργού, όλες οι πτέρυγες αποδέχθηκαν «ως συμβολική και απηχούσα το γενικό αίσθημα που υπάρχει αυτή την εποχή» τη διάταξη με την οποία ακυρώνεται η ειδική βραχυχρόνια παραγραφή που ίσχυε για τους υπουργούς και ισχύει αυτή που ορίζεται από τον Ποινικό Κώδικα για όλους τους πολίτες.

Καρδιά του νομοσχεδίου συνιστά η ad hoc συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου αποτελούμενου από ανώτερους δικαστές που θα αποφαίνεται μετά την κατάθεση πρότασης για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την ουσιαστική βασιμότητα των στοιχείων της υπόθεσης καθώς και για το αν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης με την προκαταρκτική επιτροπή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, πραγματοποίησε κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο αναφορικά με τη δυνατότητα άρσης της κατάσχεσης πιθανών οικονομικών ωφελημάτων κυβερνητικών στελεχών, την οποία κατάσχεση μπορεί να διατάξει η ίδια η προκαταρκτική επιτροπή.

Ads

Επιπλέον, τυχόν παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί σε υπουργό μπορεί να επιφέρει προσωπική κράτηση. Τέλος, υιοθετείται τροπολογία των πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που ανακύπτει ζήτημα παραγραφής της ελεγχόμενης αξιόποινης πράξης, το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να ερευνά την ουσία της κατηγορίας, όταν αυτό το ζητήσει ο κατηγορούμενος υπουργός.