Ορκίστηκε και επίσημα σήμερα ο νέος πρόεδρος της Μιανμάρ, Θέιν Σέιν, και αμέσως διόρισε επισήμως τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ads

Ο Θέιν Σέιν αντικαθιστά τον στρατηγό Θαν Σούε, επικεφαλής της χούντας από το 1992. Επίσης, σήμερα ορκίστηκαν οι αντιπρόεδροι Τιν Αούνγκ Μιντ Ου και Σάι Μαούκ Καμ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και σε αυτό θα μετέχουν πρώην στρατιωτικοί, πολλοί εκ των οποίων ήταν υπουργοί επί χούντας.

Ο υποστράτηγος Χλα Μιν διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας, ο αντιστράτηγος Κο Κο υπουργός Εσωτερικών και ο υποστράτηγος Θέιν Χτέι υπουργός για θέματα συνόρων. Νέος υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Γούνα Μαούνγκ Λουϊν, υπουργός Πληροφόρησης ο Κιάου Χσαν και υπουργός Οικονομικών ο Τιν Ναϊνγκ Θέιν – όλοι τους πρώην στρατιωτικοί.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Μιανμάρ βρισκόταν υπό στρατιωτική διακυβέρνηση από το 1988 όταν ο στρατός κατέπνιξε το κίνημα για τη δημοκρατία, σκοτώνοντας περίπου 3.000 ανθρώπους. Η χούντα διεξήγαγε γενικές εκλογές στις 7 Νοεμβρίου από τις οποίες προέκυψε η νέα κυβέρνηση υπό το φιλοστρατιωτικό Κόμμα, Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.

Οι εκλογές επικρίθηκαν έντονα από τις δυτικές χώρες καθώς από αυτές αποκλείστηκε η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία την εποχή εκείνη βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και απαγορεύτηκε η συμμετοχή στο κόμμα της, την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, το οποίο είχε νικήσει οριακά στις προηγούμενες εκλογές του 1990.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξουν κάποιες σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές άμεσα, καθώς οι στρατηγοί συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο της χώρας.