«Το πολύ μέσα στις επόμενες εξήντα ώρες η Λαμπεντούζα θα κατοικείται και πάλι μόνο από ντόπιους», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την άφιξη του στο νησί, όπου έχουν φτάσει περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες βορειοαφρικανοί μετανάστες.

Ads

Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προταθεί η Λαμπεντούζα ως υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης», ενώ, σχετικά με το οικονομικό μέλλον των κατοίκων , τους διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης θα εγκρίνει ειδικές φοροελαφρύνσεις, ώστε να αποζημιωθούν για τα όσα πέρασαν».

Σχετικά με τη μεταφορά των μετανάστων προς άλλα κέντρα της Ιταλίας, ο Μπερλουσκόνι σημείωσε ότι «από χθες το βράδυ, προς επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, απέπλευσαν από διάφορα ιταλικά λιμάνια έξι μεγάλα εμπορικά πλοία. Τώρα, περιμένουμε το έβδομο». Μάλιστα, ο ίδιο ανακοίνωσε ότι «χθες βράδυ αγόρασε και ο ίδιος σπίτι στην τοποθεσία Κάλα Φραντσέζε της Λαμπέντουζα». «Είναι ένας τρόπος για να εγγυηθώ προσωπικά ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν θα μείνουν μόνο στα χαρτιά», τόνισε ο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στους δημποσιογράφους.