«Τελικά τα πήραμε ακριβά διότι θα καιγόταν το σύμπαν», τόνισε ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σχετικά με την απόφασή του της ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009. Τη Δευτέρα, η ποινική δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ads

«Ήταν μία αφόρητη κατάσταση. Από τη μία ήταν αυτή η πίεση, την οποία αντέχεις μέχρι ένα ορισμένο σημείο, και από την άλλη βλέπεις το αποτέλεσμα. Βλέπεις ότι καιγόταν το σύμπαν. Εκατό πυρκαγιές την ίδια ημέρα», δήλωσε στο ρ/σ «Βήμα 99,5». Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, «σκέφτηκε να πάει σε άλλη εταιρεία», όμως, «δεν είχα δυνατότητα ευελιξίας εκείνη την εποχή, δεν μπορούσα να τα δώσω σε άλλη εταιρεία, γιατί δεν υπήρχε. Αλλά και αν υπήρχε, έπρεπε να φθάσουμε τα Χριστούγεννα για να τους δώσουμε τη σύμβαση, διότι ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν μπορείς να κάνεις απευθείας αναθέσεις».

«Παγκοσμίως υπάρχουν μόνο δύο εταιρείες που νοικιάζουν πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς τους», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην κριτική που είχε δεχτεί την περίοδο εκείνη, επειδή είχε δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη μίσθωση ελικοπτέρων λέγοντας ότι ο καιρός ήταν βροχερός και δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών, σημείωσε: «Πετρούλα με αποκαλούσαν διάφοροι συνάδελφοί σας, διότι έλεγα για τις καιρικές συνθήκες και ότι μέχρι πρότινος έβρεχε. Αν δείτε την απίστευτη χλεύη, με την οποία με μεταχειρίστηκαν, θα πείτε πώς άντεξα τόσες μέρες».

Ads