Ένα από τα διασημότερα πανεπιστήμια της Κίνας, αυτό του Πεκίνου, σχεδιάζει να περάσει στον έλεγχο των φοιτητών για «ριζοσπαστικές σκέψεις», σύμφωνα με την εφημερίδα «The telegraph». Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη ή επιβεβαίωση ότι οι αρχές της Κίνας φοβούνται όλο και περισσότερο τους διαφωνούντες. Οι φοιτητές στο αντίστοιχο Cambridge ή Oxford της Κίνας αντέδρασαν οργισμένα υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω πρακτική ξυπνά μνήμες από την «Πολιτιστική Επανάσταση» (1966-1976) όταν φοιτητές και καθηγητές είχαν υποστεί διώξεις για τις πολιτικές τους θέσεις.
Ads
Η διοίκηση του πανεπιστημίου του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος για τη «ριζοσπαστική σκέψη» που θα ξεκινήσει το Μάιο είναι μόνο ένα από μια λίστα έξι σημείων ελέγχου που έχει στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές που πάσχουν από σειρά προβλημάτων, όπως η ψυχολογική αστάθεια, η φτώχια και ο εθισμός στο διαδίκτυο.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου φοιτητικών υποθέσεων του πανεπιστημίου, Cha Jing, υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα του Πεκίνου «Evening News» ότι το ίδρυμα αγωνιούσε να γνωρίσει τους «ριζοσπάστες φοιτητές» που ήταν υπεύθυνοι για «μικρές ατέλειες» στην Πανεπιστημιούπολη. «Κάποιοι επικρίνουν το πανεπιστήμιο ακόμη και επειδή οι τιμές των τροφίμων στην καντίνα αυξήθηκαν 20 σεντς» τόνισε.
Την ίδια ώρα, φοιτητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη νεόφερτη για το πανεπιστήμιο πρακτική κατηγορώντας τις αρχές για «μικροπολιτική του πνεύματος» καθώς όπως υποστηρίζουν προσπαθούν να εμφανίσουν το ήθος της δήθεν ελεύθερης σκέψης, όπου και βασίστηκε το πανεπιστήμιο κατά την ίδρυσή του, ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας για εκσυγχρονισμό.
Ο Yu Jianrong, ένας από τους κορυφαίους κοινωνικούς σχολιαστές της Κίνας και μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών τάχθηκε ανοιχτά κατά της μεθοδευόμενης πρακτικής. «Δεν ξέρω τι ορίζει ως ‘ριζοσπαστική σκέψη’ το πανεπιστήμιο του Πεκίνου» γράφει στο blog του, προσθέτοντας με σαρκασμό: «ας εκδώσει η επιτροπή του πανεπιστημίου έναν πρότυπο κατάλογο έτσι ώστε όλα τα πανεπιστήμια και κολέγια του έθνους να μπορούν να μάθουν από αυτόν».
Άμεση ήταν και η αντίδραση του καθηγητή πολιτικής επιστήμης, Ζανγκ Μινγκ. «Είναι περισσότερο από υπερβολικό για ένα σεβαστό πανεπιστήμιο να ελέγχει ανοιχτά τα ριζοσπαστικά μυαλά» δήλωσε στη South China Morning Post. «Δεν πηγαίνουμε έτσι πίσω στις ημέρες της ‘Πολιτιστικής Επανάστασης’; Αυτό είναι τρομερό, είναι απεχθές» υποστήριξε.
Το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου υπήρξε πάντα το κέντρο της φιλελεύθερης σκέψης στην Κίνα, καθώς από αυτό ξεκίνησαν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της 4ης Μαΐου του 1919 και οι διαμαρτυρίες της πλατείας Tiananmen το 1989 που ακόμη «στοιχειώνουν» την ηγεσία της χώρας. Μετά το κύμα λαϊκών επαναστάσεων στη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες της Κίνας δείχνουν σημάδια αυξημένης νευρικότητας και καταστέλλουν κάθε «απειλή» πιέζοντας παράλληλα δικηγόρους, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς να «διατηρούν τη σταθερότητα». Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο ζήτησε την εντατικοποίηση των «καινοτόμων κοινωνικών μεθόδων διακυβέρνησης», προτρέποντας τους υπαλλήλους σε ελέγχους των online συζητήσεων και τη διατήρηση των «υγιών απόψεων» μεταξύ του κοινού.
Ωστόσο, πάνω από 2.000 χρήστες στο διαδίκτυο, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το ζήτημα του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγανακτισμένοι. «Πώς μπορεί Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ένα τέτοιου κύρους πανεπιστήμιο, να είναι τόσο ξεδιάντροπο;» αναρωτιέται ένας χρήστης ενώ άλλος προειδοποιεί ότι τα συστήματα αυτά θα οδηγήσουν στην σύνθλιψη της καινοτομίας και της ελεύθερης σκέψης που έδωσαν σε αυτό το πανεπιστήμιο τη φήμη του. «Αυτό θα σκοτώσει την ελευθερία της σκέψης. Θα είναι η σκοτεινότερη στιγμή στην ιστορία του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και θα υπονομεύσει την έννοια της εκπαίδευσης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >