Την ανάγκη ευρείας συναίνεσης τονίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο, παρουσιάζοντας μία ακόμη φορά την επιλογή του μνημονίου ως μονόδρομο. Σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, δηλώνουν αναρμόδιοι να απαντήσουν, ενώ θεωρούν καταστροφικό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ads

«Οι τράπεζες πρέπει να ασκήσουν καλύτερα τον αναπτυξιακό τους ρόλο», τονίζει στο “Βήμα της Κυριακής” η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη σημειώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας «πρέπει να εντείνει την εποπτεία έναντι των τραπεζών» και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, χωρίς να αποκλείει να δημιουργηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας. «Μια μεγάλη Εθνική πράγματι θα μπορούσε να έχει τον ρόλο που πρέπει, έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία», δηλώνει.

Υπογραμμίζει πως «δεν έχει ατζέντα δελφίνου» και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός είναι ένας πολύ ικανός σοβαρός και αποτελεσματικός ηγέτης και έχει μπροστά του μέλλον προσφοράς στον τόπο».

Ads

Απορρίπτει δε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, λέγοντας ότι «μια πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με όρους συγκατοίκησης».

Την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο “Έθνος της Κυριακής”. «Παλεύω για αυτές από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου», σημειώνει.

Αποφεύγει, ωστόσο, να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ουδείς με όρισε κριτή της συνολικής κυβερνητικής πορείας. Ας μη χάνουμε το μέτρο», ενώ στην ίδια απάντηση παραπέμπει και όταν ερωτάται για το επίπεδο συνοχής της κυβέρνησης.

Τονίζει ότι η χώρα και η κυβέρνηση δεν έχουν περιθώριο για απώλεια έστω και μιας ημέρας, καθώς σε 45 ημέρες θα υπάρξει νέα αξιολόγηση από την τρόικα.

Απαντώντας στο ερώτημα για ανασχηματισμό λέει πως «δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει τι θα γίνει, αλλά ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει αμέσως. Τονίζει ότι τυχόν πρόωρες εκλογές θα ισοδυναμούσαν «με πολύ επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, θα ήταν αυτοκτονία».

Η επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο υπογραμμίζει στη “Real News” o υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, καθώς, όπως σημειώνει, «μέχρι σήμερα η έμφαση δόθηκε στον μηχανισμό στήριξης, στους όρους της οικονομικής βοήθειας, σε στατιστικές και αριθμούς που μοιάζουν απόμακροι».

Τονίζει πως «τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε το δικό μας πρόγραμμα και να το κάνουμε πράξη με την κοινωνία σύμμαχο». Δηλώνει ότι δεν «του πέφτει λόγος αν θα κάνει ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός και πως πρόκειται για σενάριο που δεν γνωρίζει αν το εξετάζει», ενώ υπογραμμίζει ότι «πάντα χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, σε κάθε κυβέρνηση, καθώς κάθε βήμα μπροστά προϋποθέτει και αξιολόγηση».