Η Πορτογαλία «δεν έχει ανάγκη» από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δημοσιονομική της κατάσταση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες. Νέα οικονομικά μέτρα προαναγγέλλει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο.

Ads

«Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και θα διατηρήσω αυτήν τη θέση για να υπερασπιστώ τη χώρα μου. Επειδή γνωρίζω τι σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα και δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου», δήλωσε ο Σόκρατες σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της». Ο ίδιος χαρακτήρισε «παιδιάστικη» την ιδέα της υποβολής αιτήματος από τη χώρα του στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης.

Σημειώνεται ότι Σόκρατες ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του, μετά την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας για να αποφύγει η χώρα του ένα σχέδιο διεθνούς βοήθειας.

Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά τη Σύνοδο ότι η Πορτογαλία δεν οφείλει μόνο να δεσμευτεί για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος αλλά και να δηλώσει ακριβώς με ποια μέτρα θα το κάνει.

Ads

«Η Ισπανία θα υιοθετήσει νέα μέτρα για να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην οικονομική κρίση και να ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομίας της», δήλωσε ο Θαπατέρο, σημειώνοντας ότι δεν φοβάται μια μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία από τη γειτονική της Πορτογαλία, όπου η πολιτική κρίση και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν εντείνει τις φήμες ότι μπορεί να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως επιθυμεί να επιβάλει ένα σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διευκρίνισε ότι η Ισπανία θα υιοθετήσει κίνητρα για τους εργαζομένους που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους για να αρχίσουν να καταβάλουν φόρους και τις συνεισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση.