Από τον Μάιο μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων φορολογούμενων η φοροκάρτα αποδείξεων που εισαγάγει το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, η αποκαλούμενη «φοροκάρτα» δεν θα περιέχει κανένα στοιχείο του φορολογουµένου, ώστε να µην υπάρχει κάποια ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδοµένων. Αυτή η κάρτα θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των καταναλωτών και στόχο της έχει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία της συλλογής των αποδείξεων που απαιτούνται για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο.

Το ποσό που θα συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούµενος από τις φετινές συναλλαγές του µέσω της φοροκάρτας θα δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του 2012, σε έναν νέο κωδικό που θα προστεθεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο στο έντυπο Ε1. Παράλληλα, η κάρτα θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει online τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων, για να κάνει εν συνεχεία τις σχετικές διασταυρώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στον Απρίλιο τα τυχόν κίνητρα που µπορεί προσφερθούν προκειμένου να διαδωθεί συντομότερα η φοροκάρτα, η χρήση της οποίας θα είναι προαιρετική.

Ads