Ο αντιδραστήρας 3 των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα

Ads

Το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα, έχει υποστεί ζημιές ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων μπορεί και να διαρκέσουν ένα μήνα. Ανεβαίνει ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία.

«Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιός ξέρει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διαχειρίστρια εταιρείας Tokio Electric Power.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι «δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6» τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από το 5 που βρίσκεται σήμερα, στην επτάβαθμη κλίμακα. Η ιαπωνική υπηρεσία ατομικής ενέργειας φοβάται σχάση στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια.

Ads

Χθες, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες ψύξης στους αντιδραστήρες 1,2 και 4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα 3. Οι επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης διακόπηκαν μερικώς μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων σε κτίριο που στεγάζει μια τουρμπίνα, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, πρόσθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Tepco.

Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων 1 και 3. Ένας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία ανήλθε στους 400 βαθμούς σε έναν από τους αντιδραστήρες.Τουλάχιστον 700 μηχανικοί εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες.

Στο μεταξύ, η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.

Σε νοσοκομείο της ανατολικής Κίνας δύο ταξιδιώτες

Σε ανακοίνωση της η Γενική Υπηρεσία Ελέγχου της Ποιότητας, Επιθεώρησης και Καραντίνας της Κίνας αναφέρει ότι δύο Ιάπωνες ταξιδιώτες που έφθασαν αεροπορικώς στην ανατολική Κίνα, μετά από έλεγχο που εντόπισε υψηλότερα των επιτρεπόμενων επίπεδα ραδιενέργειας στο σώμα τους, αποφασίστηκε η νοσηλεία τους στην ανατολική πόλη Σουτσού. Όπως μάλιστα τονίζει η κινεζική υπηρεσία, «οι αποσκευές και ρούχα τους καταστράφηκαν».

Και οι δύο διέμεναν σε περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 200 έως 350 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo η ραδιενέργεια που μετρήθηκε χθες συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του εργοστασίου ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης,

Οι αρχές της Κίνας εντόπισαν “αφύσικα” επίπεδα ραδιενέργειας και σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν, χωρίς όμως να δίδονται περισσότερες πληροφορίες για τα επίπεδα ραδιενέργειας, αλλά και σχετικά με τις ενέργειες που θα παρθούν σχετικά με το πλοίο.

Ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων

Τουλάχιστον 9.811 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό ενώ περίπου 17.450 εξακολουθούν ακόμα να αγνοούνται. Tο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 10.000.

Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, οι ζημιές από τις καταστροφές, όπως εκτιμούν οι αρχές μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια (211 εκατ. ευρώ), μετέδωσε το Kyodo επικαλούμενο στελέχη της Ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στην περιοχή Μιγιάγκι της Ιαπωνίας οι αρχές δημοσιοποίησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο που αφορούν περίπου 2.000 σορούς, σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν οι οικείοι τους στην αναγνώρισή τους. Στις περιοχές Μιγιάγκι και Ιουατέ, οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί που οι αρχές τους ενταφιάζουν και δεν τους αποτεφρώνουν σύμφωνα με την Ιαπωνική παράδοση, αφού τα κρεματόρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο τεράστιο αριθμό νεκρών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή κατεπείγοντα προϋπολογισμό προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες, αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας μέσα σε ένα μήνα. Και πρόσθεσε οτι πιθανώς η κυβένηση να επανεξετάσει αν το σχέδιό για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις.