Από έξι φαρμακεία του ΙΚΑ εξυπηρετούνται από σήμερα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), καθώς τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά έχουν αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων επειδή η διοίκηση του ΟΠΑΔ τούς οφείλει χρήματα για συνταγές που έχουν εκτελέσει από δεκαμήνου.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ θα εξυπηρετούνται από το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 16), το Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθήνας (Παράσχου 23, Γκύζη), το φαρμακείο του 7ου Νοσοκομείου (Αγίου Λουκά 53, Αθήνα), το φαρμακείο του 3ου Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας (Καποδιστρίου 4, Πλατεία Κάνιγγος), το φαρμακείο του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (Τέρμα Ζαΐμη 15, Μελίσσια) και το παράρτημα του κεντρικού φαρμακείου (Πειραιώς 167). Επισημαίνεται ότι η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται καθημερινά 11 π.μ. – 2 μ.μ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, σχολιάζοντας το θέμα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ από τα φαρμακεία του ΙΚΑ, είπε ότι «υπάρχουν 5 φαρμακεία για ένα εκατ. ασφαλισμένους, τα οποία θα λειτουργούν για τρεις ώρες και δεν διαθέτουν όλα τα φάρμακα».

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και τονίζει ότι «μέχρι σήμερα, ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο) οφείλει στα μέλη μας λογαριασμούς 8 – 10 μηνών, το οποίο σημαίνει ότι εμείς έχουμε χορηγήσει για το παραπάνω χρονικό διάστημα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, φάρμακα καλύπτοντας όλες τις φαρμακευτικές τους ανάγκες, πληρώνοντας τις εταιρείες και τους προμηθευτές μας τοις μετρητοίς, χωρίς να έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από τον ΟΠΑΔ κατά παράβαση του νόμου του ελληνικού κράτους (και με τη συνενοχή της κυβέρνησης), που ορίζει ότι πρέπει να πληρωνόμαστε εντός 45 ημερών».

Ads

«Αποτελεί επίσης απίστευτη υποκρισία να έρχεται η κυβέρνηση και διά των εκπροσώπων της, να δηλώνει τη συμπάθεια της για τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις και έχοντες την ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους, που φθάνουν μέχρι και 5.000 ευρώ. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός ότι υποχρέωσε τα φαρμακεία από το Σεπτέμβριο του 2010 να δίνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους με ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους, το οποίο δεν καλύπτει τα έξοδα μας. Αυτό δεν το έκανε για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο επειδή οι εταιρείες σταμάτησαν να δίνουν τα φάρμακα αυτά προς τα νοσοκομεία, ισχυριζόμενες ότι τα νοσοκομεία έχουν να τις πληρώσουν εδώ και τρία χρόνια», προστίθεται, ενώ καταλήγει: «Σήμερα, ο ΟΠΑΔ δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα υψηλού κόστους που έχουμε χορηγήσει στους ασφαλισμένους του από το 9/2010, κατά παράβαση πάλι του νόμου που ορίζει ότι ειδικά για αυτά τα φάρμακα, πρέπει να πληρωνόμαστε άμεσα».