Στο «ράφι» βρίσκονται, λόγω γραφειοκρατίας, κοινοτικές επιδοτήσεις 174 εκατομμυρίων ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007. Μετά τις διετείς καθυστερήσεις υπογραφής των έργων και επί Ν.Δ. και επί ΠΑΣΟΚ, η υλοποίηση έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου η εκκρεμότητα όμως παραμένει καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τυπική προσαρμογή αρμοδιοτήτων.

Ads

Το θέμα ανακίνησε ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, με σχετική ερώτηση. Οι κοινοτικοί πόροι προορίζονταν για δύο προγράμματα αποκατάστασης δασικών περιοχών (αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.) της Αττικής (Πάρνηθα-Πεντέλη) και της Πελοποννήσου, που κάηκαν από τις πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η καθυστέρηση οφείλεται στη διεξαγωγή των εκλογών της 4ης/10/2009, στην υπογραφή ένα χρόνο μετά (6/9/2010) της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για την εκχώρηση των σχετικών δραστηριοτήτων στο υπουργείο και στη μη συμβατότητα της προβλεπόμενης διαδικασίας προς τη νέα δομή των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η (ξεχωριστή) υπουργική απόφαση προσαρμογής των προγραμμάτων να προωθείται τώρα για υπογραφή.