Προστασία για τις εργαζόμενες μητέρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» το οποίο αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες προς διαβούλευση.

Ads

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιμήκυνση της χρονικής περιόδου προστασίας των μητέρων από απόλυση, από 12 μήνες μετά την γέννα σε 18 μήνες, ενώ εισάγει και εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Πλέον θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις καταβολής του ΕΚΑΣ ακόμη και σε επιχειρηματίες ή εφοπλιστές. ΕΚΑΣ σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου δεν θα δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι μαζί με την επικουρική ξεπερνούν τα 850 ευρώ το μήνα.

Οι άνεργοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα χρόνο αρκεί να έχουν συγκεντρώσει 50 ένσημα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Ακόμη αυξάνεται το ποσοστό των διαθεσίμων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μείωση εισφορών κατά 10% τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες που θα υιοθετήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας.

Όσον αφορά στην έκδοση προσωρινής σύνταξης (το 80% της κύριας σύνταξης) θα γίνεται μέσα σε 45 ημέρες (ή σε 75 ημέρες για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση), ενώ η έκδοση κανονικής σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες (ή έξι μήνες για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση).

Ads