Με κέρδη 0,82% ολοκλήρωσε ο ΓΔ την πρώτη εβδομάδα μετά την απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης και της μείωσης του επιτοκίου τους, υποστηριζόμενος από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και ιδιαίτερα των βραχυπρόθεσμων καθώς τα ελληνικά ομόλογα απόλαυσαν την καλύτερη εβδομάδα τους από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ads

Ωστόσο η αστάθεια σκαρφάλωσε στα ύψη καθώς οι διεθνείς εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και επηρέασαν αποφασιστικά τη διεθνή χρηματιστηριακή σκηνή, αφήνοντας το αποτύπωμα τους και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά από μία θετική αρχή ο ΓΔ δέχτηκε ιδιαίτερα σημαντικές πιέσεις την Παρασκευή, με την μετοχή του Τιτάνα να πρωταγωνιστεί αρνητικά και με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται χαμηλότερα.

Ο ΓΔ έχασε 1,65% αλλά παρόλα αυτά μπόρεσε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος σε εβδομαδιαία βάση. Ίσως μάλιστα να προκαλέσει εντύπωση πως από την αρχή του έτους το ΧΑ καταγράφει τη 2η καλύτερη απόδοση μεταξύ των 82 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου με καλύτερη αυτήν του χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας (σχετική έρευνα θα δημοσιευτεί σε επόμενη ανάλυση).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν θετικά τη συνεδρίαση της Παρασκευής με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται, επηρεασμένοι από την ανοδική αντίδραση του χρηματιστηρίου του Τόκιου, στον απόηχο της απόφασης των G7 χωρών να παρέμβουν στη διεθνή νομισματική αγορά ώστε να συγκρατήσουν την άνοδο του γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 66 ετών έναντι του δολαρίου, απειλώντας την προσπάθεια της Ιαπωνίας για οικονομική ανάρρωση μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Ads

Η επιτυχημένη παρέμβαση των G7 κρατών και η πτώση του γεν σε συνδυασμό με τη δήλωση της Tepco, ιδιοκτήτριας εταιρίας του πυρηνικού εργοστασίου που απειλεί με πυρηνικό όλεθρο την Ιαπωνία, ότι η κατάσταση βελτιώνεται, έδωσαν ώθηση στην αγορά μετοχών της Ευρώπης φέρνοντας κέρδη για τους βασικούς δείκτες τα οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας μεγάλωσαν, ιδιαίτερα στην είδηση της ανακοίνωσης από το καθεστώς Καντάφι της κατάπαυσης πυρός.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η κλιμάκωση της βίας στην Υεμένη και η κήρυξη της χώρας σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η αναβάθμιση της επικινδυνότητας στην Ιαπωνία αλλά και η αντίδραση της Δύσης με δυσπιστία απέναντι στις ανακοινώσεις Καντάφι. ροκάνισαν τα κέρδη των δεικτών με αποτέλεσμα ο DAX να κλείσει ενισχυμένος οριακά, κατά 0,11% ο CAC στο 0,63% και ο FTSE στο 0,39%.

Η αρνητική επιρροή φάνηκε και στους αμερικανικούς δείκτες μετοχών που έχασαν τμήμα των κερδών τους, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος και μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής συντηρούν το θετικό χρηματιστηριακό καιρό παρά το ιδιαίτερα επιβαρυμένο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ωστόσο, κοιτώντας μπροστά οι επενδυτές δε μπορούν παρά να βρίσκονται σε θέση άμυνας, καθώς κανείς δε γνωρίζει ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα. Η επενδυτική ανησυχία αποτυπώθηκε στις τιμές του χρυσού οι οποίες ενισχύθηκαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αλλά και στις τιμές του πετρελαίου που θύμιζαν ασανσέρ την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αντιδρούσαν στις πολλές και αντικρουόμενες ειδήσεις.

Η αρνητική επιρροή φάνηκε και στους αμερικανικούς δείκτες μετοχών
που έχασαν τμήμα των κερδών τους, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος μέχρι αργά το βράδυ και συντηρώντας το θετικό χρηματιστηριακό καιρό παρά το ιδιαίτερα επιβαρυμένο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στο www.sta-gr.com.