Έξι σενάρια για την πορεία του ελληνικού δημόσιου ως το 2020 παρουσιάζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, για τη μείωση του χρέους.

Ads

Το χειρότερο σενάριο, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι να καταπέσουν όλες οι εγγυήσεις του Δημοσίου, ακόμα και αυτές που έχουν δοθεί στις τράπεζες, με αποτέλεσμα το χρέος να ανέλθει το 2020 στο 200% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ως πιθανότερο σενάριο από το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις το μνημόνιο, παρουσιάζεται η Ελλάδα να έχε χρέος το 2020 που θα ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι και σε αυτό το σενάριο «οι μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους κάθε χρόνο παραμένουν» και εκτιμάται ότι το χρέος για το 2012 θα ανέλθει στο 159% του ΑΕΠ από 153% που αναμένεται να φτάσει φέτος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια πτωτική πορεία.

Τα έξι σενάρια για το ελληνικό χρέος όπως αυτά παρουσιάζονται στην έκθεση είναι:

Ads

Σενάριο ασθενέστερης ανάπτυξης: Στην περίπτωση που επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 1% χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν προβλεφθεί σε ετήσια βάση, το χρέος θα φτάσει το 2020 στο 173% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάθε χρόνο κατά 1% υψηλότεροι, τότε το χρέος θα υποχωρήσει στο 92% του ΑΕΠ το 2020.

Σενάριο κατάπτωσης εγγυήσεων: Εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πληρώσει όλες τις εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των 85 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τις τράπεζες), τότε το χρέος θα φτάσει στο 199% του ΑΕΠ το 2020.

Σενάριο αστοχίας στη μείωση του ελλείμματος: Σε αυτό το ενδεχόμενο προβλέπεται η μείωση του ελλείμματος, αλλά κατά 1% λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, εξαιτίας πολιτικών προβλημάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι το χρέος να διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2020.
Σενάριο αύξησης κόστους δανεισμού: Εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 2%, εξαιτίας των αποφάσεων της Ευρώπης για τη νομισματική πολιτική, τότε το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 141% του ΑΕΠ το 2020.

Σενάριο πλήρης υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων: Σε αυτό προβλέπεται η επίτευξη του στόχου για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ έως το 2015. Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα τότε το χρέος θα μειωθεί στο 134% του ΑΕΠ το 2015, αντί για 151% που προβλέπεται σήμερα, και το 2020 θα διαμορφωθεί στο 112%.

Στο τελευταίο σενάριο περιλαμβάνεται ένας συνδυασμός εξελίξεων. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στο σενάριο αυτό το έλλειμμα θα μειωθεί βάσει των στόχων που έχουν τεθεί, αλλά με δύο χρόνια καθυστέρηση. Θα υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση στην επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις), θα καταπέσουν 10 δισ. ευρώ εγγυήσεις από τις τράπεζες, θα καθυστερήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού κατά 2%. Εάν συμβούν όλα αυτά, το χρέος θα φτάσει στο ανώτερο σημείο το 2015 (181% του ΑΕΠ) και θα υποχωρήσει στο 175% του ΑΕΠ το 2020.