«Το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας μέσω του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σαφές. Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ads

«Το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι Σοσιαλιστική Διεθνής «έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση» και τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία αυτών των χωρών η οποία, όπως είπε, «δεν βλέπει μέλλον και δυνατότητα ικανοποίησης βασικών της αναγκών και γι’ αυτό ζητά υποστήριξη, αξιοποιώντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημοκρατικά».

Ads

«Πρέπει να ακούσουμε τους νέους αυτούς και να δούμε πως βλέπουν την δική τους συμμετοχή, αλλά και πως μπορούν τα κινήματα μας να αξιοποιήσουν τα μηνύματα των πολιτών, όπως στο Μαρόκο, όπου η λαϊκή βούληση εισακούστηκε, ενώ οι συνταγματικές αλλαγές που πρόκειται να υιοθετηθούν έτυχαν και της θετικής αναγνώρισης εκ μέρους της ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής στηρίζεται σε ισχυρές αρχές και σε ένα κώδικα δεοντολογίας. Τους τελευταίους μήνες πήραμε την πρωτοβουλία να διακόψουμε τη σχέση μας με κάποια κόμματα, τα οποία έχουν παραβιάσει τις αρχές μας. Ακούσαμε με προσοχή τη φωνή των πολιτών της Τυνησίας και των πολιτών της Αιγύπτου, είπε ο κ. Παπανδρέου, εφιστώντας στα μέλη του Προεδρείου της ΣΔ το συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολυδιάστατο περιβάλλον στο οποίο κινούνται τα κόμματα-μέλη της ΣΔ», δήλωσε.

Επικαλούμενος απόσπασμα της διακήρυξης αρχών της ΣΔ που υιοθετήθηκε στην Στοκχόλμη το 1989, σύμφωνα με το οποίο

«Στόχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι να διευκολύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, έχοντας παράλληλα πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προωθηθούν οι βασικές αρχές του πλουραλιστικού δημοκρατικού σοσιαλισμού στις διάφορες κοινωνίες» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος απόσπασμα της διακήρυξης αρχών της ΣΔ που υιοθετήθηκε στην Στοκχόλμη το 1989, και σημείωσε ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα ορατή στις προσπάθειες επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων».

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να προσεγγίσουμε τα θέματα της δημοκρατίας έχοντας κατά νου το τι σημαίνει δημοκρατία στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι προφανές ότι η δημοκρατία είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε, είναι όμως το ίδιο προφανές για όλους; Υπάρχουν, επομένως, νέες προκλήσεις μπροστά μας», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός, αναχώρησε για το Παρίσι, όπου με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποιείται σύσκεψη χωρών της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Β. Αφρικής για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, ενώ μετά την επιστροφή του από την γαλλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο εργασίας στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.