Ο διεθνής Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε κατά δύο μονάδες το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας (από Α1 σε Α3) με τη δικαιολογία της ανάγκης περικοπής του χρέους της χώρας και των φτωχών αναπτυξιακών προοπτικών της.

Ads

Η Moody’s ανέφερε πως “το κόστος χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές είναι πιθανόν να παραμείνει υψηλό μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο και να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της”. Βεβαίως η υποβάθμιση κάνει αυτομάτως πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Στο μεταξύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία ανακοίνωσε πως θα αντιτεθεί στα κυβερνητικά σχέδια λιτότητας που περιλαμβάνουν περικοπές στους προϋπολογισμούς υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και στόχο έχουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η Πορτογαλία μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το χρέος χωρίς να προσφύγει σε ξένη βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, προειδοποίησε πως εάν τα νέα μέτρα λιτότητας δεν υποστηριχθούν από το έθνος και τα άλλα κόμματα τότε η Πορτογαλία θα οδηγηθεί να ζητήσει την ευρωπαϊκή βοήθεια και η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας θα προσφύγει σε γενικές εκλογές. “Προσπαθώ να αποφύγω αυτό το σενάριο εδώ και έξι μήνες” δήλωσε ο Σόκρατες.

Ads

Άντληση 1,4 δισ. ευρώ από δημοπρασία

Η Πορτογαλία κατόρθωσε παρόλα αυτά να δανειστεί 1 δισ. ευρώ από τις αγορές παρά τους αυξανόμενους φόβους σχετικά με την πιστοληπτική της ικανότητας.Οι επενδυτές, ωστόσο, απαίτησαν μία υψηλότερη απόδοση στην πώληση 12μηνων εντόκων γραμματίων καθώς το επιτόκιο αυξήθηκε σε 4,3% από 4% προ δύο εβδομάδων.

Η δημοπρασία ήλθε δύο μέρες μετά την πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s που αύξησε τις πιέσεις στην κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας η οποία παλεύει να αποφύγει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή βοήθεια κατά το πρότυπο της Ελλάδας και Ιρλανδίας.